Svenska medier hjälper klimatförnekare

Medievärlden.se den 20 september 2017

Det är en vetenskaplig icke-fråga att människans utsläpp av växthusgaser hotar människoliv. Ändå fortsätter svenska tidningar att publicera klimatförnekarnas debattartiklar. Det är dags att ta ett publicistiskt ansvar och sluta ta in dem, skriver Daniel Hirsch, pr-konsult på Westander.

Några minuters enkel research i mediearkivet Retriever ger en deprimerande bild för den som vill ta reda på vad som skrivs i Sverige om klimatförändringen. Insändare och debattartiklar från klimatförnekare publiceras löpande i svenska dagstidningar.

Till exempel stod det i Folkbladet.nu den 4 augusti att ökande halt av koldioxid är bra för jordens befolkning, i Gefle Dagblad den 11 augusti att klimatalarmister kan ha en dold agenda och i Aftonbladet den 16 augusti att IPCC misslyckats med att bevisa hypotesen om koldioxidens dominerande verkan på klimatet.

Klimatförändringarna är en vetenskaplig icke-fråga. I sin senaste rapport slog IPCC fast att det med 95–100 procents sannolikhet är klarlagt att mänsklig påverkan varit den dominerande orsaken till den temperaturökning som uppmätts sedan mitten av 1900-talet.

Därför är det för mig som före detta journalist obegripligt att faktaförnekande debattartiklar fortsätter att publiceras. Dessutom är det dubbelt skadligt. Det sänker trovärdigheten för medier i allmänhet och för de här tidningarna i synnerhet. Publiceringarna medverkar även till att så tvivel hos allmänheten: ”Kanske är klimathotet överdrivet.”

Genom att publicera texterna riskerar nödvändiga åtgärder att fördröjas. Det hela påminner om den strategi tobaksindustrin länge använde sig av: Så tvivel om kopplingen mellan rökning och lungcancer för att slippa krav på åtgärder.

Ni debatt- och insändarredaktörer som valt att ta in den här typen av texter om klimatet, hur resonerar ni? Argumentet ”låta flera sidor komma till tals” håller inte, eftersom klimathotet inte är en fråga om olika åsikter utan om vad den samlade vetenskapen anser är fakta.

Jag har svårt att se andra skäl än att det är bekvämt med gratis material att fylla tidningen med, samt att artiklarna ger klick och läsare. För inte rör det sig väl om okunskap, att redaktörer på viktiga dagstidningar inte känner till att klimathotet är vetenskapligt belagt?

Svenska tidningar borde ta ett större publicistiskt ansvar, höja tröskeln till sina insändar- och debattsidor och sluta ta in artiklar som försöker göra vetenskapliga fakta till åsikter.

Daniel Hirsch, pr-konsult på Westander och före detta journalist

+++

Ett urval rubriker och citat ur insändare och debattartiklar av klimatförnekare från de senaste veckorna, efter bara en snabb research:

Vi kan förvänta oss kyla (Folkbladet.se, 12 september)
”IPCC har hittills inte kunnat visa att koldioxid har någon verkan på klimatet.”

SMHI har fel om översvämningar (Kristianstadsbladet, 2 september)
”IPCC bygger sina scenarier på datorsimuleringar av framtiden. […] Resultaten blir inte bättre än en gissning. Scenarierna har ingen trovärdighet.”

Koldioxiden är nyttig – larmen är osanna (Aftonbladet, 17 augusti)
”I 30 år har de (IPCC) misslyckats med att bevisa hypotesen om koldioxidens dominerande verkan på klimatet.”

Klimatalarmister kan ha en dold agenda (Gefle Dagblad, 11 augusti)
”Ett vanligt argumentet bland klimatalarmister är att ”forskarna är överens” om att koldioxiden är farlig. Men det är ju forskarna som får anslag som är överens. Tror man inte på det får man inga anslag.”

Meningslöst med koldioxidskatt (Folkbladet.nu 4 augusti)
”Koldioxid är växternas mat. Ökande halt är i själva verket bra för jordens befolkning.”

Nätverket Klimatsans: ”Klimatångest och fossilfritt leverne påverkar inte klimatet – mer koldioxid ger bättre skördar” (Allehanda 2 augusti)
”Dessutom är det högst osäkert vilken betydelse koldioxiden har för klimatuppvärmningen.”

Flygskatten är meningslös (Nya Wermlandstidningen 2 augusti)
”Låt oss, trots att vetenskapligt underlag saknas, anta att koldioxiden kan åstadkomma klimatproblem.”

Klimatet blir allt kallare (Östra Småland 21 juli)
”Klimatet håller på att bli kallare.”