10 andra ledarskapsböcker

Här listar vi tio böcker som har betytt mycket för oss som jobbar som ledarskapskonsulter på Westander. Alla böckerna är inte renodlat inriktade på ledarskap, men alla kan hjälpa läsaren att bli en bättre chef och ledare.

Läs mer om vår heldagskurs Utveckla ditt ledarskap och hör gärna av dig till Birger Lycken om du vill ha fler tips.

1

Att vara chef och ledare

Britt-Mari Mossboda, Mikael Peterson och Inga Rönnholm har skrivit en enkel och trevlig handledning om chefsrollen. Perfekt för den nyblivna chefen.

2

Built to Last

Jim Collins och Jerry I. Porras beskriver övertygande vad som utmärker långsiktigt framgångsrika företag: ett tydligt syfte och starka värderingar – och viljan att ständigt förändra nästan allt annat.

3

De 7 goda vanorna

Stephen R. Covey ger kloka råd i världens mest spridda ledarskapsbok, baserad på hur högpresterande människor fungerar. För både ledare och alla andra som vill ta ansvar för sina liv.

4

Drivkraft

Daniel H. Pink sammanfattar vad vi kan lära av forskningen om inre motivation. Självstyrning, kompetens och samhörighet är bättre än morötter och piskor!

5

Fråga först varför

Simon Sineks bok har samma budskap som hans TED-föreläsning – den tredje mest sedda i världen. För både kunder och medarbetare är svaret på ”varför?” viktigare än svaren på ”vad?” och ”hur?”.

6

Få det gjort

David Allen guidar läsaren till konkreta verktyg för att få mer gjort och samtidigt stressa mindre. Bland höjdpunkterna finns tvåminutersregeln och det smartaste sättet att skriva en att göra-lista.

7

Grit

Angela Duckworth berättar om vad som är viktigare än talang för att nå verklig framgång: kombinationen av brinnande passion och att vägra ge upp vid motgångar.

8

Hjärnstark

Anders Hansen redovisar övertygande bevis för att fysisk aktivitet är bland det bästa vi kan ge våra hjärnor. Angelägen kunskap för alla företag där kompetensen är det viktigaste kapitalet.

9

Nonviolent Communication

Marshall B. Rosenbergs metod för empatisk kommunikation är ett effektivt verktyg för att se till att din kritik verkligen blir konstruktiv. Raka jag-budskap om känslor och behov fungerar.

10

Tänka, snabbt och långsamt

Daniel Kahneman förklarar hur vi ofta tar halsbrytande genvägar när vi tänker, på gott och ont. Viktiga insikter för den som vill förstå och påverka sig själv och andra.