10 tips om Instagram

Mer än hälften av alla svenska internetanvändare, 64 procent, använder Instagram. Plattformen har flera olika verktyg som ni kan använda för att engagera och stärka relationen med era målgrupper.

Läs mer om vår heldagskurs Digital strategi och hör gärna av dig till Monica Reinebo om du vill ha fler tips.

1

Låt syftet styra

Utgå från syftet när ni bestämmer vilket innehåll ni delar. Ska ni bjuda på bakom kulisserna-material från verksamheten, ge användbara tips eller opinionsbilda kring en särskild fråga?

2

Berätta med bilder

Låt bilden eller filmen stå för det som ni vill förmedla till era följare. Bildtexten ska vara ett komplement som adderar extra värde till bilden eller filmen, inte tvärtom.

3

Var relevanta

Dela innehåll som ger mottagaren något av värde och är användbart, exempelvis genom praktiska tips och guider. Det ökar sannolikheten för att ert innehåll sprids vidare.

4

Ta fram en contentkalender

Ta fram en plan för vilket innehåll som ska skapas och när det ska publiceras, gärna i ett Excelark. God framförhållning sparar tid och ökar både er kreativitet och uthållighet.

5

Bygg relationer genom Stories

Stärk relationen till era följare genom omröstningar, quiz eller en livesänd frågestund på Stories. Interaktion ger värdefull information om vad följarna tycker är viktigt.

6

Använd Höjdpunkter

Spara och gruppera Stories som är särskilt intressanta för era målgrupper genom funktionen Höjdpunkter. Exempel på format som passar bra är tips och guider eller en frågestund.

7

Var kreativa med Reels

Använd Reels för att spela in korta videoklipp där det går att lägga till musik och effekter. Reels är en Tiktok-liknande funktion där ni kan skapa kreativt och underhållande innehåll.

8

Interagera med andra konton

Sätt en påminnelse att regelbundet gå in och kommentera och gilla inlägg från relevanta konton. Det är ett bra sätt att delta i debatten och gör att fler får upp ögonen för ert konto.

9

Skriv en bra presentationstext

Lägg tid på att formulera en så kallad bio, en tydlig och informativ presentationstext. Det hjälper användare att förstå vilken typ av innehåll som de kan förvänta sig.

10

Var hjälpsamma

Erbjud era följare fördjupad information genom att länka vidare i er bio. Använd gärna en tjänst som till exempel Linkin.bio eller Linktree för att göra det enkelt att hitta rätt.