En säl kan rädda Junilistan

Resumé den 6 oktober 2005

Junilistan i riksdagen är en högoddsare, men ingen omöjlighet. Några viktiga strategival de närmaste månaderna avgör deras chanser att komma in. Här är våra fem tips:

1. Kör värdekonservativt. Det finns utrymme i politiken att säga vad kristdemokrater och högermoderater tycker men inte säger. Att kärnfamiljen ska vara norm, att homosexuella inte bör få gifta sig eller adoptera… Tar Junilistan ut några svängar här, i linje med amerikanska valrörelsers ”family values”, finns röster att hämta såväl från högerkanten som från soffan.

2. Ge Nils ett alibi. Junilistan består av vit, helsvensk, hetero, manlig överklass i åldern 55+. Det är tragiskt nog en styrka i stora väljargrupper. Men samtidigt en svaghet i andra, särskilt i de som ska förmås hoppa från sofflocket till Junilistan. En Alexandra Pascalidou på valbar plats skulle ta udden av motståndarnas misstänkliggöranden.

3. Lita inte på EU-frågan. EU-kritik är ingen fribiljett till succé i riksdagsval. Nu står varken EU-konstitutionen eller EMU på dagordningen. Istället måste man hitta en konkret sakfråga i stil med säldöden, eget rum på långvården eller språktest. Junilistans chans är att hitta sin egen säl – är den snärjd i ett nät av Brysselbyråkrati är det bonus.

4. Bli bojkottade. Utmana de etablerade partierna på debatt. Vägrar de, får Junilistan utmanarstämpeln, går de med på debatt ger det uppmärksamhet. För Sverigedemokraterna funkade inte tricket eftersom sympatierna så entydigt var med dem som vägrade debattera med dem, men för det mer rumsrena Junilistan är debattutmaningar win-win.

5. Slå ihop påsarna. Fyra procent blir tungt att nå för Junilistan, Fi och Sjukvårdspartiet. Om de går ihop om en gemensam varvad lista, ”Nya partier”, är spärren mer lättforcerad. Med personvalet fördelas mandaten utifrån väljarnas preferenser och partierna behöver inte samarbeta efter valet. Så kom kristdemokraterna in i riksdagen utan att vara i närheten av fyraprocentspärren, så kan Junilistan komma in denna gång.

Junilistan får definitivt inte våra röster. Men alla demokratiska partier får gärna fem tips för en mer spännande valrörelse.

Mattias Goldmann, fd inforör, miljöpartiet
Birger Östberg, fd pressekreterare, vänsterpartiet
Westander Publicitet & Påverkan

Debattartiklar 2005