Om inte du kan åka dit – låt Almedalen komma hit

Piteå-Tidningen den 28 juni 2012

Just nu sitter Sveriges partier som bäst och planerar det sista inför årets politikervecka som drar igång på söndag. Almedalen brukar beskrivas som Sveriges största politiska mötesplats.

Genom demokrati och öppenhet ger veckan alla som vill debattera samhällsfrågor möjlighet att delta” står det på den officiella webbplatsen. Men främjar Almedalsveckan verkligen demokratin? Alla seminarier är visserligen kostnadsfria och öppna – problemet är att vi som är på plats bara motsvarar drygt en promille av Sveriges befolkning.

Att delta i Almedalsveckan är långt ifrån gratis. Det är näst intill omöjligt att hitta ett boende till ett skäligt pris och att arrangera ett eget seminarium kan bli hur dyrt som helst. Många små organisationer och företag i Norrbotten kan i realiteten bara drömma om att på plats påverka politiker.

På pr-byrån Westander vill vi bidra till att fler blir aktiva samhällsaktörer. Därför brukar vi uppmana alla som har möjlighet att åka till Visby. På plats brukar vi dela ut vår pr-handbok och hålla gratis ”pr-akuter”, där vi erbjuder organisationer och företag ett möte för att diskutera hur de kan utveckla sitt arbete för publicitet och påverkan. Men vi vill också dela med oss av hur man kan delta i Almedalen på distans, utan att lämna Norrbotten. Här är fem tips till alla organisationer och företag som vill påverka makthavare:

1. Börja med att gå in på den officiella webbplatsen www.almedalsveckan.info och se vilka organisationer, politiker och opinionsbildare som kommer vara på plats. Kolla också upp vilka ämnen som kommer att diskuteras under veckan.

2. Gör en lista över de personer och organisationer som du vill påverka. Mejla och ring dessa och berätta vad du tycker är viktigt att de tar upp i Almedalen.

3. Många arrangörer – men långt ifrån alla – väljer att direktsända sina evenemang på internet. Är du intresserad av ett seminarium, hör av dig till arrangören och uppmana dem att webbsända.

4. Kontakta riksdagspolitiker från ditt län inför Almedalen och uppmana dem att blogga och twittra på plats.

5. Följ det som händer på plats via sociala medier som Facebook och Twitter. Under veckan är det framför allt hashtagen #almedalen som gäller. Lägg dig i debatter, ställ frågor live och påverka diskussionen. Du kan få uppmärksamhet genom att ställa en fråga eller skriva en kommentar på Twitter som kortfattat inkluderar ditt huvudbudskap.

Att påverka makthavare är inte är så svårt som många tror. Det behöver inte heller kosta mycket pengar. Vi vill därför uppmana organisationer och företag i Norrbotten att göra sina röster hörda i Almedalen.

Claes Nordmark, s-märkt pr-konsult på Westander, Boden
Jenny Hermelin, pr-konsult på Westander, Boden
Sofi Klang, pr-konsult på Westander, Luleå

Debattartiklar 2012