Riktig medieträning är bra för debatten

SvD.se den 23 november 2016

Strunta i medieträningen och var mänskliga – det är redaktören Ingemar Tigerbergs uppmaning till politiker för att möta utmaningen från allt mer framgångsrika populister. Det bygger på en vanlig missuppfattning om medieträning. Med rätt träning kan talespersoner svara på frågor på ett tydligare sätt, vilket bidrar till en bättre debatt, skriver pr-konsulterna Anders Wennerstrand och Kristoffer Housset.

Medieträning gör politiker till ”kasst programmerade robotar”, enligt Ingemar Tigerberg. Det är en förlegad syn på vad medieträning är. I våra roller som pr-konsulter möter vi ofta talespersoner som behöver hjälp att förbereda sig för samtal med journalister. Om vi skulle träna dem till robotar som undviker att svara på frågor skulle vi göra ett dåligt jobb.

Visst förekommer fortfarande papegojbeteende, där någon upprepar samma ordagranna svar till leda. Varje gång vi ser det får vi lite ont i magen, både som medietränare och som medborgare. Ingemar Tigerberg har rätt i att sådant riskerar att leda till sämre förtroende för makthavare. Självklart ska den som blir intervjuad svara på frågorna.

Men ibland ser vi också talespersoner som aldrig fått öva. Då uppstår ofta andra problem. Det är helt enkelt svårt att stå framför en mikrofon. Många gånger blir budskapet svårt att förstå, vilket bara bidrar till att göra det allmänna samtalet sämre. Därför ska bra medieträning hjälpa makthavare att ge tydliga svar och berätta för väljare eller andra intressenter vad man vill.

Det är heller inte ett svaghetstecken att erkänna att man haft fel, eller svara ”jag vet inte”. I stället stärker det förtroendet, gör det lättare att lita på annat man säger och ger möjligheten att berätta vad man tänker göra åt eventuella brister. Att vara mänsklig är en tillgång i en intervjusituation, och det vet kunniga medietränare.

Bra medieträning och tydliga budskap ger alla som lyssnar bättre information. Det tjänar hela samhällsdebatten på.

Anders Wennerstrand
Kristoffer Housset
Pr-konsulter, Westander

Debattartiklar 2016

Visa fler