Westander: ”Inget gratisjobb”

Dagens Opinion den 20 maj 2011

Pr-byrån Westander genomför under våren en rekryteringskampanj för att värva fler lobbyister och pr-konsulter. Kampanjen är det mest ambitiösa vi gjort på rekryteringsfronten sedan starten för tio år sedan. Vårt mål var att få in 70 ansökningar under knappt två veckor – resultatet blev hela 314 ansökningar!

I en artikel om rekryteringskampanjen i senaste numret av Veckans Brief nämns helt korrekt att 32 jobbintervjuer genomförts och att 15 personer därefter gått vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen. Detta tredje steg är ett tretimmars skrivtest som utförs i Westanders kontorslandskap, bland annat med tanken att jobbsökaren ska få en inblick i arbetsklimatet på kontoret. Under tre timmar bearbetar jobbsökaren först ett utkast till pressmeddelande för att därefter skriva ett eget debattinlägg.

Veckans Brief beskrev olyckligt nog detta tretimmars skrivprov som att ”jobba obetalt en dag”. Det undrades också i artikeln om inte någon av de sökande ”sagt nej till att jobba en dag gratis”. Formuleringarna leder lätt tankarna till ett utnyttjande av gratis arbetskraft, men här är det inte alls fråga om gratisjobb. Testskrivandet används enbart som ett urvalsinstrument. Resultatet används inte på något annat vis av Westander eller våra uppdragsgivare.

Det känns särskilt viktigt att understryka det faktum att Westander inte utnyttjar gratis arbetskraft, eftersom vi i flera sammanhang kritiserat företeelsen med kommunikationsbyråernas gratisjobb i pitcher. Vi tackar för egen del konsekvent nej till upphandlingar där vi förväntas arbeta arvodeslöst. Det gör vi av respekt mot både våra anställda och våra befintliga uppdragsgivare.

Patrik Westander, vd pr-byrån Westander

Debattartiklar 2011