Fem finalister tävlar om att bli Hetast i Almedalen 2016

Hela 122 nomineringar har kommit in till Westanders utmärkelse Hetast i Almedalen 2016. Årets fem finalister är Svensk Handel med Almedalsgarderoben, Miltton Labs med appen Mingla, Röda Korset med Riv lagen, inte familjer, SOS Barnbyar med #ROTLÖS samt Byggnads och Byggcheferna med Samtalssoffan. Vinnaren utses vid en pressträff på Clarion Hotel Wisby i dag fredag klockan 09.30.

– Utmärkelsen Hetast i Almedalen syftar till att uppmuntra fler att göra sina röster hörda i samhällsdebatten. Vi är stolta över att det i år är rekordmånga som har nominerat sina favoriter, säger Johannes Krunegård, pr-konsult på Westander och juryns ordförande.

Pr-byrån Westander delar för tionde året i rad ut priset Hetast i Almedalen till den aktör som lyckats bäst med att nå ut med sitt budskap under Almedalsveckan i Visby. Alla som vill har kunnat nominera och i år nominerades 122 aktörer till priset.

Vinnaren utses av en jury med ledamöter från ideella organisationer, media och näringsliv. Jurymedlemmarna bedömer vad som har blivit veckans samtalsämne och vem som har lyckats bäst med att göra ett avtryck som kan bestå även efter Almedalsveckan.

– Konkurrensen om uppmärksamheten hårdnar i takt med att fler företag och organisationer deltar under Almedalsveckan. Det innebär också att det blir allt mer prestigefyllt att vinna Hetast i Almedalen, säger Johannes Krunegård.

Finalisterna till Hetast i Almedalen 2016:

Almedalsgarderoben, Svensk Handel – Med Almedalsgarderoben har Svensk Handel både löst Almedalsbesökarnas klädproblem och öppnat upp för samtal om hur vi gemensamt kan lösa handelns hållbarhetsutmaningar. Genom att ta exempel från modeindustrin visar de hur nya affärsmodeller kan vara både hållbara och affärsdrivande.

Appen Mingla, Miltton Labs – Miltton Labs har genom appen Mingla bidragit till det som är Almedalens verkliga kärna – det demokratiska samtalet och oväntade möten mellan människor från olika samhällssektorer. Genom att utnyttja digitaliseringens potential har de möjliggjort möten som förut var omöjliga.

Riv lagen, inte familjer, Röda Korset – Utan att höja rösten har Röda Korset tydligt och visuellt speglat barnens perspektiv i en het politisk fråga. En stilla manifestation som väckt starka känslor och gjort Almedalsbesökarna till ambassadörer som kan föra flyktingbarnens talan.

#ROTLÖS, SOS Barnbyar – SOS Barnbyar har riktat vår uppmärksamhet mot de barn som har ryckts från sina rötter, sin trygghet och i dag lever i samhällsvård i Sverige. Genom gripande gatukonst, gerillaaktioner och djärva uttryckssätt har de fått Almedalen att prata om att ingen ska behöva känna sig rotlös.

Samtalssoffan, Byggnads och Byggcheferna – Med Samtalssoffan har Byggcheferna och Byggnads skapat en mobil mötesplats som främjat det öppna demokratiska samtalet. Genom kampanjen Stoppa Machokulturen har initiativtagarna samtidigt tagit ställning för en mer jämställd byggbransch.

Media är varmt välkomna att närvara vid prisutdelningen.

Tid: Fredag den 8 juli klockan 09.30.
Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6, Visby.

Juryn för Hetast i Almedalen 2016

 • Albin Falkmer, kommunikationschef, Samhall
 • Johanna Ragnartz, vd, Håll Sverige Rent
 • Johannes Krunegård, pr-konsult, Westander (juryns ordförande)
 • Karin Zingmark, marknadschef, Microsoft
 • Rolf van den Brink, journalist, Dagens Opinion
 • Stina Morian, opinionsrådgivare, PromeMorian

Dagens Opinion är mediepartner för Hetast i Almedalen.

Tidigare vinnare av Hetast i Almedalen

 • 2015 utsågs Cancerfondens #skuggakuten, som under veckan stillsamt talat Almedalens språk och uppmärksammat oss på hur man skyddar sig från hudcancer.
 • 2014 utsågs ärkebiskop Antje Jackelén, som står för allt det som Almedalen är – öppenhet, tillgänglighet och personliga möten. Hon var en samlande och tydlig röst för alla människors lika värde.
 • 2013 belönades #sittmeddawit. Initiativet av Stödkommittén Free Dawit med samarbetspartners engagerade deltagarna och gjorde det enkelt att dela både en upplevelse och ett budskap.
 • 2012 gick priset till Almedalsdrinken, ett alkoholfritt festalternativ utan pekpinnar som blev en riktig snackis.
 • 2011 utsågs KRIS till Hetast i Almedalen för att de på klassiskt Almedalsmanér med tydliga t-shirts och många medlemmar på gatorna bäst lyckades få ut sitt budskap.
 • 2010 delades priset av Feministiskt initiativ för den kontroversiella eldningen av 100 000 kronor och Frälsningsarmén för budskapet ”Bränn inte pengar – vi behöver dem bättre”.
 • 2009 års vinnare av Hetast i Almedalen var Rättvisemärkt, som genom att låta besökare trycka tröjor med individuell text lyckades bäst av alla med att få ut sitt budskap bland de många besökarna.
 • 2008 utsågs Ingvar Åkesson, generaldirektör för FRA, till Hetast i Almedalen. Hans myndighet var det största samtalsämnet under veckan, fast de inte ens fanns representerade på plats.
 • 2007 utsågs vigseln mellan RFSL:s ordförande Sören Andersson och Daniel Juvas till Hetast i Almedalen.

Pressmeddelanden 2016

Visa fler