Ny Sifoundersökning: Fortsatt störst förtroende för Reinfeldt

46 procent av svenskarna känner störst förtroende för Fredrik Reinfeldt som statsminister, medan 35 procent känner störst förtroende för Mona Sahlin. 20 procent är tveksamma eller vet inte. Det framgår av en ny Sifoundersökning beställd av pr-byrån Westander.

När motsvarande förtroendefråga ställdes i augusti hade Reinfeldt störst förtroende hos 47 procent av väljarna och Sahlin hos 34 procent, medan 19 procent var tveksamma eller inte visste.

– Reinfeldt behåller sitt överläge mot Sahlin, trots att andra undersökningar den senaste tiden har pekat på ett minskat förtroende för statsministern, säger Patrik Westander, vd på pr-byrån Westander.

8 procent av dem som anger att de skulle rösta på vänsterblocket känner störst förtroende för Reinfeldt, medan 5 procent av de borgerliga väljarna känner störst förtroende för Sahlin. Det är bara bland kvinnor i åldersgruppen 30-64 år som förtroendet är större för Mona Sahlin.

– Reinfeldts överläge tyder på att ministeravhopp, krognotor och svartjobbsdebatt snarare lett till minskat förtroende för politiker i allmänhet än för Fredrik Reinfeldt som statsminister, säger Patrik Westander.

Sifoundersökningen genomfördes den 5-8 november. 1.000 personer fick frågan: ”Vem känner du störst förtroende för som statsminister, Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin?” Westander presenterar motsvarande undersökning en gång i kvartalet.

Pressmeddelanden 2007

Visa fler