Starkast stöd för blocköverskridande regering

I svenskarnas favoritregering finns Socialdemokraterna och ett eller flera allianspartier. Stödet för en blocköverskridande koalition är starkast bland Socialdemokrater. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av pr-byrån Westander.

­­– Medierapporteringen har på senare tid fokuserat på vilka av Allianspartierna som kan tänka sig att regera med stöd av Sverigedemokraterna. Men bland väljarna är en blocköverskridande regering det populäraste alternativet, säger Mikael Persson, chef för Westander Politik och Opinion.

Sifoundersökningen visar att var fjärde svensk, 26 procent, förespråkar en regering där Socialdemokraterna och ett eller flera Allianspartier ingår. En dryg femtedel, 21 procent, önskar sig en rödgrön regering. Medan en knapp femtedel vardera, 18 respektive 19 procent, vill se en Alliansregering eller en regering där Sverigedemokraterna ingår.

– Socialdemokraterna har länge önskat ett samarbete över blockgränsen, medan Allianspartiernas ledare hittills har varit ointresserade. På denna punkt verkar partiledarna gå i takt med sina väljare, säger Mikael Persson.

Stödet för en blocköverskridande regering är störst bland Socialdemokraternas sympatisörer, där 47 procent förespråkar ett sådant samarbete. Alliansväljarna är mer skeptiska. Bara 24 procent av dem vill se en koalition mellan Allianspartier och rödgröna partier.

Westander Politik och Opinion är en enhet inom pr-byrån Westander. Sex av de senaste nio åren har Westander utsetts till Årets stora pr-byrå i analysföretaget Regis kundundersökning.

Här kan du läsa hela Sifoundersökningen.

Om undersökningen

Sifoundersökningen genomfördes den 2–9 mars 2017 som en webbaserad undersökning. 1 000  personer besvarade frågan ”Vilket av följande regeringsalternativ tycker du skulle vara bäst för Sverige?”, med följande resultat. Klicka på bilderna för högupplösta versioner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pressmeddelanden 2017

Visa fler