Störst förtroende för Reinfeldt som statsminister

47 procent av svenskarna känner störst förtroende för Fredrik Reinfeldt som statsminister, medan 34 procent känner störst förtroende för Mona Sahlin. 19 procent är tveksamma eller vet inte. Det framgår av en ny Sifoundersökning beställd av pr-byrån Westander.

– Det klara resultatet är överraskande, eftersom regeringspartiernas usla opinionssiffror borde ha smittat av sig på statsministern. Det är uppenbart att Reinfeldt, trots den hårda kritiken om att vara osynlig, fortfarande har ett mycket stort personligt förtroende bland väljarna, säger Henrik Westander, projektledare på Westander.

Reinfeldt har ett övertag i alla åldersgrupper. Det är bara bland kvinnor i åldersgruppen 15-29 år som förtroendet är större för Sahlin. 15 procent av dem som anger att de skulle rösta på vänsterblocket känner störst förtroende för Reinfeldt, medan 7 procent av de borgerliga väljarna känner störst förtroende för Sahlin.

– Statsministern har i hög grad delegerat till ansvariga ministrar och själv hållit en låg profil i kontroversiella frågor. Den höga förtroendesiffran antyder att Reinfeldt kan förbättra de borgerliga opinionssiffrorna, när han väl bestämmer sig för att utnyttja statsministerpostens auktoritet, säger Henrik Westander.

Undersökningsperioden omfattar tiden såväl före som efter de två partiledarnas sommartal i Vaxholm respektive Botkyrka förra lördagen. När motsvarande förtroendefråga ställdes om Persson och Reinfeldt inför valet 2006 vann dåvarande utmanaren Reinfeldt vid fyra av sex tillfällen.

Sifoundersökningen genomfördes den 7-13 augusti. 1.000 personer fick frågan: ”Vem känner du störst förtroende för som statsminister, Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin?” Westander kommer att presentera motsvarande undersökning en gång i kvartalet.

Pressmeddelanden 2007

Visa fler