Westander kartlägger reglering av lobbying

Pr-byrån Westander Publicitet & Påverkan anlitar den tidigare lobbyingutredaren Gustav Ahlsson för att kartlägga regleringen av lobbying i EU och USA samt överväga hur en svensk reglering skulle kunna se ut.

– Utvecklingen av lobbying i Sverige har inte kommit lika långt som i EU och USA. Men snart är vi där och då kan också en svensk reglering komma att behövas, säger Gustav Ahlsson.

En rapport kommer att presenteras senast den 14 september 2004. Gustav Ahlsson har tidigare utrett frågan om rättslig reglering inom EU i Demokratiutredningens skrift Lobbning (SOU 1998:146). Pr-byrån Westander är en lobbyfirma som tillämpar självpåtagna öppenhetskrav gällande lobbying och bland annat alltid redovisar sina pågående lobbyinguppdrag på den egna webbplatsen.

– Hemlighetsmakeriet i pr-branschen innebär att det sannolikt bara är en tidsfråga innan riksdagen, i likhet med Europaparlamentet, börjar ställa öppenhetskrav på oss lobbyister, säger vd Patrik Westander.

Europaparlamentet antog 1997 ordningsregler för lobbygrupper. Lobbyister som får ett passerkort ska antecknas i ett särskilt register som är offentligt. För att få passerkortet förnyat ska lobbyisterna bland annat lämna en rapport om sin lobbyverksamhet. (1)
______________________

(1) Källa: Riksdagen

Pressmeddelanden 2004

Visa fler