New York stämmer världens största oljebolag / M, MP och Expressen i ordkrig om miljözoner

New York stämmer världens största oljebolag – och divesterar


Foto: Jorisvo / Mostphotos

Som första stora stad i USA stämmer New York fem av världens största olje- och gasbolag.

– Vi tar striden direkt till dem som känt till konsekvenserna och medvetet misslett allmänheten för att skydda sina vinster, säger New Yorks borgmästare Bill de Blasio enligt SVT Nyheter.

Dessutom ska staden göra sig av med samtliga fossila innehav. Totalt handlar det om en divestering av drygt 41 miljarder kronor, skriver SVT.

M, MP och Expressen i ordkrig om miljözoner

Regeringen bör avvakta med att ge kommunerna rätt att införa miljözoner för dieselbilar, det skrev moderaterna Jessica Rosencrantz och Maria Malmer Stenergard i en debattartikel i Expressen i veckan.

I artikeln står att miljöbilsdefinitionen från 2013 gjorde att tiotusentals familjer köpte en dieselbil i stället för en bensindriven bil.

”Men vad ingen då visste var att det förekom ett omfattande fusk från fordonstillverkare med dieselmotorer, vilket innebar höger utsläpp av partiklar”, skriver de.

Artikeln fick Expressens ledarredaktion att skriva artikeln Moderaterna sprider myter om dieselförbud. ”Problemen med höga utsläpp av kväveoxid från biltrafiken förvärrades ju av alliansregeringens politik”, skriver Expressen.

I krönikan Dieseldebatten har kört i diket skriver Expressens reporter Jan-Erik Berggren att Moderaterna och Miljöpartiet har samma skuld till att ”vi sitter i en dieselfälla.”

”Miljözoner är bra och kommer att krävas om vi ska få en tillräckligt bra luft att andas”, skriver Expressens Jan-Erik Berggren.

Sålde 2 000 ton mat som skulle slängas

Förra året sålde företaget Matsmart över 2 000 ton mat i Sverige som annars hade slängts. Det motsvarar 3 100 ton i minskade koldioxidutsläpp, vilket bidrog till att bevara 9 300 kvadratmeter is i Arktis

– Leverantörerna vinner för att de slipper slänga mat som egentligen är bra, kunderna får köpa billig mat och hjälpa till att rädda världen, säger Matsmarts vd Karl Andersson till Expressen Klimat.

Fler klimatnyheter

Dagens Nyheter: Tyskland kan slopa klimatmål

Skogsaktuellt: Ny forskning – skogsbrukets klimatpåverkan är större än befarat

Sydsvenskan: Lönsamt tanka etanol igen

Ny Teknik: Upptäckt kan bli revansch för fossila bränslen

Sveriges Radio: Grön fond ska göra flyget dyrare för Hallands politiker

Ny Teknik: Lönsamt med elbil som taxi visar studie

Omni: Danmark slog nytt världsrekord – i vindkraft

Sveriges Radio: Dyraste året någonsin för försäkringsbolag på grund av extremvädret

Norrländska Socialdemokraten: Regeringen ändrar förslag om miljözoner

SVT Nyheter: Vi flyger som aldrig förr

Debatt, Ny Teknik: Elfordon kan laddas på natten och ge bättre balans i elnätet

Veckans klimatnyheter 2018

Visa fler