Regeringen presenterade ny klimatlag / Totalhaveri nära för vindkraften

28 januari – 3 februari 2017

Regeringen presenterade ny klimatlag
Igår lämnade regeringen in ett lagförslag till klimatpolitiskt ramverk, liknande det finanspolitiska ramverk som finns sedan tidigare. Tanken med lagen är att kommande regeringar kan ställas till svars för bristande klimatarbete.

– Ramverket kommer få ett genomslag inom alla politikområden, eftersom alla departement måste titta på sin koldioxidbudget och hur de kan bidra till att minska utsläppen, det ska redovisas varje år i höstbudgeten, säger klimatminister Isabella Lövin till Aktuell Hållbarhet.


Foto: Johan Schiff

Alla partier förutom Sverigedemokraterna ställer sig bakom reformen. Att det blir ett lagbrott att prioritera bort klimatet har partierna enats om i förarbetet till dagens förslag, rapporterar Sveriges Radio.

Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 januari 2018, och den har inspirerats av liknande lagar i Danmark och i Storbritannien, skriver Svenska Dagbladet.

Flera tidningar kommenterade förslaget på sina ledarsidor. Expressen kallar klimatlagen ”fiffig” i sin huvudledare: ”Vilka ska ställa bilen i stället, Moderaterna?” I artikeln skriver Expressen:

”Kravet på öppenhet lär bli en välgärning både för klimatet och för den politiska debatten.”

Aftonbladets ledarredaktion var inte lika optimistisk. Lagförslaget kommenterades i en artikel med rubriken ”Fina ord räddar inte klimatet”.

Dagens Nyheters ledarsida var inne på samma linje som Aftonbladet. ”De miljöpartister som tror att de har hittat en genväg till trovärdighet och kontinuitet misstar sig”, skriver Dagens Nyheter.

Totalhaveri nära för vindkraften
Marknaden för elcertifikat har kollapsat och Vindkraftssverige tvingas nu stänga ner anläggningar för att minska förlusterna. I en debattartikel i Svenska Dagbladet efterlyser branschen en höjning av kvotplikten så att elcertifikatsöverskottet har en rimlig chans att balanseras upp inom något eller några år.

Svensk lagstiftning bakom miljardsvindel med utsläppsrätter
Flera länder i Europa har svindlats på miljarder när utsläppsrätter köpts och sålts. Via en så kallad skuggbank, i en lägenhet i Malmö, passerade 30 miljarder kronor på kort tid, avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning.

BRA flög med biobränsle till Umeå – sänkte utsläppen med 65 procent
I onsdags flög BRA med 45 procent biobränsle mellan Bromma och Umeå. I kombination med företagets nya flygplansmodell minskade det de fossila utsläppen med 65 procent, jämfört med om den förra modellen flugit med traditionellt bränsle. Men att flyga kontinuerligt på biobränsle är inte aktuellt.

– Vi behöver hjälp av regering och politiker för att få igång en svensk produktion av biobränsle för flyg, säger Emma Sandsjö, kommunikationschef på BRA, till Affärsliv24.

Fler klimatnyheter

Altinget: Krav på högre EU-mål för renare energi

Bioenergitidningen: Finländska skinktricket gav 10 000 liter förnybar biodiesel

Miljö & Utveckling: Forskare: ”Satsa på inhemska bränslen”

Affärsliv: De räddade 32 ton mat – minskade koldioxidutsläppen

Statskoll: Nordisk bioekonomi: Ersätt, uppgradera, återvinn och samarbeta

Effekt: Sveriges utsläpp av växthusgaser ökar

Svenska Dagbladet: Utsläppsrätter: EU vill förlänga undantag för flyg

Sveriges Radio: Örnsköldsvik tror på en grön framtid med bioraffinaderi

Dagens Nyheter: Miljöministern vill skrota sopsystemet

Dagens Industri: Eon satsar miljarder på kretsloppsanläggning

Debatt, Göteborgs-Posten: Klimatmod avgör Centerpartiets framgång

Debatt, Svenska Dagbladet: Reseavdraget ger fördel för män i storstäderna

Debatt, Second Opinion: Energiföretagen: Förnybar utbyggnad måste vara långsiktigt hållbar

Debatt, Svenska Dagbladet: Sverige kan nå målet om förnybar el snabbare

Veckans klimatnyheter 2017

Visa fler