Regeringen vill miljömärka drivmedel / Brittiskt kärnkraftbygge förhalas

13 – 19 augusti 2016

Regeringen vill miljömärka drivmedel
Det är stor skillnad på hur stora utsläpp det blir från olika bilbränslen – och även mellan utsläppen från olika sorters diesel och olika sorters etanol. Därför vill miljöminister Karolina Skog (MP) införa krav på miljömärkning av drivmedel till bilar, rapporterar SVT Nyheter.

– Vad som faktiskt finns i pumpen i dag är olika bränslen och olika blandningar. Jag vill att det skall bli enklare att välja, och att informationen skall komma till alla konsumenter, säger Karolina Skog.

Läs hela artikeln på SVT Nyheter

Brittiskt bygge förhalas – kan avgöra kärnkraftens framtid i Europa
Storbritanniens nytillträdda premiärminister Theresa May vill i sista stund förhala beslutet om det nya planerade kärnkraftverket vid Hinkley Point i landet. Det här är en fråga som har debatterats länge och som ses som viktig för kärnkraftens framtid i Europa, rapporterar Vetenskapsradion.

Orsaken är att en tredjedel av kraftverket ska finansieras av kinesiska investerare, vilket premiärministern ser säkerhetspolitiska risker med.

Läs eller hör Vetenskapsradions rapportering

Skärpta utsläppsregler i USA
USA:s miljöskyddsmyndighet EPA presenterade i tisdags tuffare regler, som enligt Vita Huset ska ge 10 procent större reduceringar av koldioxidutsläpp än ett förslag från förra året, skriver Dagens Industri.

När reglerna är införda ska en tung lastbil av 2027 års modell vara 25 procent mer utsläppseffektiv än en lastbil från 2018.

Läs hela artikeln i Dagens Industri

Fördubblad användning av biodrivmedel
På fem år har svenskarnas användning av biodrivmedel fördubblats, enligt en ny rapport från Energimyndigheten. Fram till 2018 kommer andelen förnybart bränsle inom transportsektorn öka från 15 till 23 procent, skriver Miljö & Utveckling.

Läs hela artikeln i Miljö & Utveckling


Övriga klimatnyheter

Vindkraftsnytt: Indien vill maximera vindkraften

Energinyheter: Solcellsmarknaden fortsätter att växa

Snart får vi se bilismen i backspegeln

2030-sekretariatet granskar svenska bilmarknaden: Fossiloberoende, var god dröj!

Supermiljöbloggen: Mattias Svensson: Grön politik är ingen garant för bättre miljö

Dagens Nyheter, Debatt: Anders Wijkman och Kristian Skånberg: ”Offentliga investeringar krävs för att nå klimatmål”

Aktuell Hållbarhet, Debatt: Åsa Domeij: ”Solskatt stoppar investeringar”

Sommarens klimatnyheter

Vattenfalls brunkolsaffär: Hemligstämplade dokument och kritik mot för liten kompensation
En lördag under semestertider gick de bägge miljöpartistiska ministrarna Isabella Lövin och Karolina Skog ut på DN Debatt och skrev att regeringen inte kunde stoppa affären där Vattenfall säljer sin brunkolsverksamhet. Ministrarna hänvisade till ägardirektiven och att en stoppad försäljning inte skulle anses vara affärsmässig.

För att mildra effekterna av att den köpande tjeckiska bolagsgruppen EPH övertar verksamheten, och därmed kan fortsätta släppa ut koldioxid, lovade Isabella Lövin och Karolina Skog att regeringen ska köpa upp och annullera utsläppsrätter från EU:s utsläppshandelssystem för 300 miljoner kronor per år fram till 2040. Det skulle motsvara cirka tio procent av Sveriges totala utsläpp om året.

Naturskyddsföreningen kritiserade direkt beskedet och skrev att köp av utsläppsrätter inte kompenserar för försäljning av brunkolet.

– Jag är oerhört besviken på att regeringen missar denna chans att visa världen att man tar ansvar genom att underlätta energiomställningen i Tyskland, som sannolikt är det viktigaste klimatprojektet i världen nu, sa Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson i en kommentar.

I början av augusti framkom det att Greenpeace begärt ut alla regeringshandlingar om affären – men att regeringen hemligstämplat precis alla handlingar i sin helhet.

– Jag finner det ganska förvånande. Det verkar ganska orimligt att alla dokument i ärendet ”innehåller i sin helhet uppgifter om enskilds affärs- och driftsförhållanden som, om de röjs, kan antas leda till skada för den enskilde” som det heter i svaret, sa Dima Litvinov på Greenpeace Nordic till Energimarknaden.

Rockström vill se planetära gränser i FN-stadgan
Professor Johan Rockström vill ”skriva om hela FN-stadgan och tvinga alla samtal om terror, ekonomi, arbetslöshet och utveckling att ske inom planetens gränser och att de är icke förhandlingsbara”, skriver Aktuell Hållbarhet.

Läs hela artikeln i Aktuell Hållbarhet

2016 blir det varmaste året någonsin
De temperaturer som mätts upp under det första halvåret i år pekar på att 2016 med stor sannolikhet kommer att bli det varmaste någonsin. Forskarna har förvånats över de höga temperaturerna, rapporterar Aktuell Hållbarhet.

I Sibirien har sommaren varit så varm att det lett till utbrott av mjältbrand. Orsaken är att den smältande permafrosten har tinat upp gamla djurkadaver som därmed spridit viruset, skriver Aktuell Hållbarhet.

Dolda utsläpp bakom elbilar
Även om elbilar skulle vara helt utsläppsfria när de kör på vägarna återstår mycket innan de blir helt fossilfria. Elmix, råvaruutvinning och återvinning är utmaningar för att elbilen ska bli verkligt hållbar. Sett ur ett livscykelperspektiv kan det diskuteras hur mycket supermiljöbil en elbil verkligen kan kallas, rapporterar Aktuell Hållbarhet.

Svante Axelsson går till Fossilfritt Sverige 2030
Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen sedan 16 år tillbaka, blir ny samordnare för Fossilfritt Sverige 2030. Hans uppgift blir att bidra till att skapa en berättelse om hur Fossilfritt Sverige kan utvecklas samt inspirera och kommunicera positiva exempel, skriver Aktuell Hållbarhet.

– Den tredje, och kanske viktigaste uppgiften, blir att vara en länk mellan regeringen och näringslivet och regeringen och kommunerna. Jag tänker att jag kommer att fungera som en hinderröjare som identifierar vilka politiska reformer som bör genomföras för att underlätta det här.

Läs hela artikeln på Aktuell Hållbarhet

Dagens Nyheter, Debatt: Fyra forskare och experter: ”Satsning på solceller kan göra Sverige helt förnybart 2020”

Dagens Nyheter, Debatt Magnus Nilsson: ”EU:s lyckade klimatarbete hotas av nya förslaget”

Veckans klimatnyheter 2016

Visa fler