Riksbanken ser klimatrisker för den svenska penningpolitiken / Han tilldelas årets Children’s climate prize

10 – 16 november

Riksbanken ser klimatrisker för den svenska penningpolitiken
Klimatförändringarna kan leda till en mer oberäknelig inflation och nya faror i det finansiella systemet. På sikt kan Riksbanken behöva införliva olika klimatrisker i sina ekonomiska analyser, något som inte görs i dag, enligt en rapport från Riksbanken

– Främst är det sådant som värmeböljor och översvämningar som kommer att påverka tillväxten, matpriserna och inflationen. Mer extremväder som förstör fast egendom kan också få följder för försäkringsbolagen, säger Conny Olovsson vid Riksbankens forskningsenhet till Dagens Nyheter.

Riksbankschefen Stefan Ingves talade om de finansiella klimatriskerna under ett anförande i Frankfurt tidigare i höstas och pekade bland annat på Länsförsäkringars beslut att sluta försäkra nybyggda hus i klimatkänsliga kustområden.

– Riksbanken har inte verktygen att hantera den här sortens problem, men det är viktigt att fundera över dem och ta in dem i analysen, säger Conny Olovsson enligt Dagens Nyheter.

Han tilldelas årets Children’s climate prize
13-åriga José Adolfo från Peru har skapat en ny valuta av återvinningsbara prylar. Hans så kallade ”ekobank” har bland annat certifierats av Världsbanken och fått flera internationella erkännanden. Den 20 november tilldelas José Adolfo årets Children’s climate prize.

– Jag är så glad, det här betyder att allt mitt hårda jobb har varit värt det. Det är den sporre jag behöver för att kunna hjälpa fler barn och unga, säger 13-åringen till Dagens Nyheter.

Micael Dahlén, ekonomiprofessor på Handelshögskolan i Stockholm och en av jurymedlemmarna, beskriver initiativet som ett mellanting mellan en bank och en pantautomat.

– Det är en del i ett cirkulärekonomiskt tänkande att avfall inte är avfall och förlust utan tvärtom. Det har ett ekonomiskt värde i sig självt som går att föra tillbaka in i systemet och använda i ny produktion och konsumtion. Han tänker som en Nobelpristagare, säger Micael Dahlén.

Tågresorna ökar – bestraffningen av flyget fungerar
Under fjolåret började Region Jämtland Härjedalen tillsammans med Östersunds kommun att aktivt bestraffa flyg i tjänsten. Det har nu resulterat i att de kommunanställdas tågresor har ökat tågresorna med 11 procent medan de kommunala flygresorna har minskat till 2010 års nivå, rapporterar Östersunds-Posten.

Fler klimatnyheter

Dagens Industri: Trump skyller bränderna på skogsskötseln

Aftonbladet: Parlaments-ja till nya lastbilkrav

Svenska Dagbladet: Psykolog: Så hanterar du barnens klimatoro

ETC: EU-parlamentet antog förslag om att förenkla tågresandet

Dagens Industri: Ond cirkel eldar på klimatnotan – varje dag

Dagens Nyheter: Brasiliens utrikesminister: Klimathotet en marxistisk komplott
s

Aftonbladet: Konsumtionen måste ned för att nå klimatmål

Stockholm Resilience Centre: Svenskt aktieägande i industrier som påverkar global klimatstabilitet

Sydsvenskan: Niondeklassare träffade politiker och pratade hållbar framtid

Aktuell Hållbarhet: IEA: Regeringsbeslut avgörande för att bromsa ökande utsläpp

Debatt, Dagens Nyheter: Europeisk koldioxidbudget ger ordning i klimatpolitiken

Debatt, ETC: Vi kräver ett stoppdatum för fossila bränslen

Krönika, Svenska Dagbladet Näringsliv: Låt oss ta steget som en nation av hjältar

The Guardian: Why are California wildfires so bad?

Climate Home News: Swiss researchers set out how to decarbonize cement

Veckans klimatnyheter 2018

Visa fler