Simris i Skåne blir självförsörjande på el / Sverige kan få fossilfria transporter snabbare än väntat

Simris i Skåne blir självförsörjande på el


Foto: Mostphotos/Wavebreakmedia

Simris utanför Simrishamn kommer att koppla av det ordinarie elnätet. Byn, med 200 invånare, blir den första i Sverige att helt och hållet bli självförsörjande på el genom sol och vindkraft, rapporterar SVT.

– Att vara helt beroende av sol och vind ställer speciella krav på elnätet. Det är viktigt att hålla rätt spänning och frekvens när elen kommer från källor som varierar i sin produktion, säger Johan Mörnstam, vd på Eon, enligt Lokaltidningen Ystad.

I Skellefteå ska Skellefteå Kraft testa hur ett hus frånkopplat från elnätet fungerar med hjälp av ett självförsörjande energisystem.

– Vissa månader är det noll soltimmar här och väldigt kallt. Det är alltså en väsentligt större utmaning att bygga ett fossilfritt självförsörjande hus i norra Sveriges klimat än att göra det längre söderut, säger Christoffer Svanberg från Skellefteå Kraft, enligt Byggindustrin.

Northvolts batterifabrik byggs i Skellefteå

Skellefteå vann dragkampen om Northvolts huvudfabrik, som ska producera nästa generations gröna batterier. En forsknings- och utvecklingsavdelning placeras i Västerås. Fabriken, som börjar byggas nästa år, kommer att bli Europas största batteritillverkare, rapporterar Sveriges Radio.

Dagens Nyheters Pia Gripenberg ifrågasätter dock affärsmodellen, och undrar om fordonsindustrin vill lägga ut batteritillverkningen på en extern leverantör. Även finansieringen skapar frågor.

”Problemet är att enbart för att färdigställa pilotlinan i Västerås behövs minst tio miljarder kronor. De pengarna har Northvolt inte i dagsläget”, skriver Pia Gripenberg i en krönika.

Sverige kan få fossilfria lastbilstransporter snabbare än väntat

De klimatpåverkande utsläppen från svenska lastbilar minskar tack vare att allt fler kör på förnybara drivmedel. Om trenden håller i sig kan Sveriges lastbilar vara fossiloberoende redan 2025. För att växla upp omställningen till förnybart gör nu branschen fem åtaganden, skriver flera branschföreträdare i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Fler klimatnyheter

Altinget: Låst när ministrarna skulle enas om klimatlinje

Svenska Dagbladet: EU enas om att förlänga flygets klimatundantag

Extrakt: I huvudet på en klimatförnekare

Feber: Stora kolkraftverk i Texas stängs ner

Fri Köpenskap: Axfood först med att byta ut fruktpåsar i plast

ETC: Nytt kraftverk gör om koldioxid till sten

Svenska Dagbladet: SvD satsar på nyhetsbrev om klimatet

Debatt, Aktuell Hållbarhet: Sverige behöver en strategi för negativa utsläpp

Debatt, Svenska Dagbladet: Sverige bör göra mer för att locka elintensiva investeringar

Debatt, Ny Teknik: Så kan transporterna med lastbil bli fossilfria

Debatt, Skånska Dagbladet: Skogen kan rädda klimatet

Ledare, Expressen: Bilresan är en värre miljöbov än plastpåsen

Veckans klimatnyheter 2017

Visa fler