Trumps klimatbeslut sågas globalt

När Donald Trump igår meddelade att USA ska lämna Parisavtalet kom en flod av kritik. Frankrikes president Emmanuel Macron sa att USA har vänt världen ryggen, rapporterar TT.

Den amerikanske presidenten sa att han var öppen för att omförhandla Parisavtalet, men Italiens, Frankrikes och Tysklands ledare sa i ett gemensamt uttalande att ”vi anser att avtalet som utvecklades i Paris i december 2015 är oåterkalleligt och att det inte kan omförhandlas”, enligt Omni.

Från näringslivet kom kritik från bland andra Teslas Elon Musk och Disneys Bob Iger. Facebooks vd Mark Zuckerberg sa i ett inlägg att Trumps beslut ”är dåligt för miljön, dåligt för ekonomin och det riskerar framtiden för våra barn”, rapporterar Dagen Industri.


Dåligt för miljön, dåligt för ekonomin och det riskerar framtiden för våra barn, kommenterade Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Pressfoto: Facebook.

Donald Trumps beslut innebär en tydlig signal till investerare om att olja och kol är gångbara investeringar även framöver, skriver Affärsvärlden som pratat med flera analytiker.

Tidigare har Donald Trump sagt att han ska avveckla Barack Obamas klimatlagstiftning. Det kan leda till en temperaturhöjning på mellan 0,1 och 0,3 grader, enligt Dagens Nyheter:

– Om USA lämnar det internationella klimatarbetet har energidepartementet räknat ut att utfasningen av fossil energiproduktion försenas med åtta år, säger Björn-Ola Linnér, professor vid Centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings universitet, till tidningen.

Men det kom motreaktioner. Staterna Washington, Kalifornien och New York enades om att bilda en klimatallians för att möta USA:s miljömål, skriver VA Finans. Och Omni rapporterar att 61 borgmästare har gjort ett gemensamt uttalande om att de kommer ”hedra och hålla fast vid de mål som sattes i Parisavtalet”.

Dagens Nyheter: Det här händer om USA lämnar Parisavtalet

SvD: Brutet Parisavtal riskerar det Trump vill skydda mest

Dagens Nyheter: ”Andra aktörer kan bli mer beslutsamma”

Fler klimatnyheter

Göteborgs universitet: Ekonomisk tillväxt leder inte till minskade utsläpp

Ny Teknik: Stora utsläpp från elbilarnas batterier

Sveriges Radio: Europeisk stålindustri vill ha undantag från utsläppsregler

Dagens Nyheter: Ny forskning: Raps kan ersätta kött

Miljö & Utveckling: Sverige kan börja producera bioflygbränsle

Statskoll: EU-kommissionen säger ja till flygplats i Sälen

Café: Nu börjar klädjättarna ta betalt för plastpåsar

Debatt, Norran: Färre bilar ger bättre städer

Debatt, Allehanda: Fossilfritt Sverige: Olika biodrivmedel är bra komplement till varandra

Debatt, Aktuell Hållbarhet: Hagainitiativet är själva definitionen av Greenwash

Debattreplik, Aktuell Hållbarhet: Hagainitiativet: Jordens Vänner tar fel i sak

Veckans klimatnyheter 2017

Visa fler