Ny Sifoundersökning: Störst förtroende för Moderaterna i jobbfrågan

Nära var tredje svensk, 32 procent, känner störst förtroende för Moderaterna när det gäller jobben och arbetslösheten. 27 procent känner störst förtroende för Socialdemokraterna, medan 31 procent inte kan ange något parti. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av pr-byrån Westander.

När samma fråga ställdes i januari kände 32 procent av väljarna störst förtroende för Socialdemokraterna och 23 procent för Moderaterna. Hela 34 procent svarade då att de var tveksamma eller inte visste. Socialdemokraternas övertag med nio procentenheter har under de tre senaste månaderna förbytts i ett övertag för Moderaterna med fem procentenheter.

– Den mest dramatiska förändringen ser vi bland de yngre väljarna, där Moderaterna tidigare hade ett stort underläge. Moderaterna har nu ett större förtroende i jobbfrågan än Socialdemokraterna i samtliga ålderskategorier, säger Patrik Westander, vd på Westander.

Sifomätningen är genomförd under veckan efter presentationen av regeringens vårbudget. Det har också kommit signaler om en oväntat stark utveckling på arbetsmarknaden. Flera prognoser säger att sysselsättningsfallet är över och att arbetslösheten bottnar redan i år.

– Både Moderaterna och Socialdemokraterna är inställda på att göra valet till en kraftmätning om sysselsättningen. Det parti som i valspurten har ett förtroendeövertag i jobbpolitiken ligger i vinnarhålet, säger Patrik Westander.

Sifoundersökningen genomfördes den 19-22 april 2010. 1 000 personer fick frågan ”Vilket politiskt parti känner du störst förtroende för när det gäller jobben och arbetslösheten?” Så här fördelades svaren (resultaten från januari 2010, oktober 2009 och juli 2009 inom parentes):

Moderaterna: 32 procent (23, 28, 24)
Socialdemokraterna: 27 procent (32, 35, 25)
Folkpartiet: 2 procent (4, 2, 5)
Vänsterpartiet: 2 procent (3, 4, 2)
Centerpartiet: 2 procent (1, 2, 3)
Miljöpartiet: 2 procent (1, 1, 2)
Kristdemokraterna: 0 procent (1, 0, 1)
Tveksam/vet ej: 31 procent (34, 28, 37)

Westander presenterar motsvarande undersökning en gång i kvartalet inför valet 2010.