Lär av Stockholms stad och satsa på laddplatser

Mitt i Nacka den 17 december 2021

Sverige ska ha en fossiloberoende fordonsflotta 2030, ett mål som alla riksdagspartier utom SD står bakom. För att lyckas måste fler byta ut sin fossilbil till en elbil.

Men då krävs att det är lätt att ladda. Nacka Energi driver i dag bara en snabbladdare och 14 normalladdare på offentliga platser, enligt deras hemsida. Utöver det finns andra aktörers laddplatser, som i Nacka Forum, Sickla köpkvarter och liknande platser.

Det här är alldeles för lite, framför allt eftersom Nacka har som mål att minska utsläppen i transportsektorn.

För de flesta som vill köpa elbil är det avgörande att de kan ladda hemma. Men 57 procent av Nackaborna, som bor i lägenhet, kan inte det. Ett av Moderaternas viktigaste förslag för att mildra klimatkrisen är att bygga ut laddinfrastrukturen. Här borde Nacka göra som Stockholms stad och storsatsa på laddplatser:

”Det ska vara lätt att ladda sin elbil, utan att behöva jaga särskilda parkeringsplatser”, sa Anna König Jerlmyr, finansborgarråd (M) i Stockholm, till Dagens industri när hon i oktober presenterade Stockholms budget för 2022.Hon vill bygga upp till 100 000 nya laddplatser till 2030. Då ska man kunna ladda bilen på alla parkeringsplatser i innerstan och på minst 80 procent i ytterstan.

I Stockholms budget var den stora nyheten alltså en rejäl satsning på laddplatser. I Nackas budget var det att man sänker skatten med 25 öre.

Med sin urstarka ekonomi borde Nacka inte vara sämre än Stockholm. Gör upp en plan för hur minst 80 procent av parkeringsplatserna kan bli laddbara till 2030. Börja med ett studiebesök i Stockholms stadshus.

Daniel Hirsch, klimat- och pr-konsult på pr-byrån Westander, Saltängen