Tio tips till vardagslobbyisten

Västerbottens-Kuriren den 25 juli 2016

När många gör sina röster hörda blir debatten mer allsidig och de politiska besluten klokare. Det skriver Mikael Persson och Patrik Westander som tipsar om hur du påverkar i din vardag.

Nyligen avslutades årets Almedalsvecka i Visby. I år genomförde drygt 1 700 organisationer 3 800 evenemang kring olika samhällsfrågor. Det var kort sagt julafton för alla samhällsintresserade, politiker och lobbyister.

Trots Almedalsveckans många fördelar är Almedalen inte rätt plats för den som vill göra lekplatsen i parken säkrare, öka antalet turer på bussen eller stoppa nedläggningen av barnens skola. Vardagslobbyisten gör klokare i att träffa lokalpolitikerna på hemmaplan och bilda opinion i sociala medier.

Lobbying är en viktig del av demokratin. När många gör sina röster hörda blir debatten mer allsidig och de politiska besluten klokare. Tyvärr är det alltför få som har fått lära sig i skolan hur man opinionsbildar och påverkar politiska beslut. Till vardagslobbyisten som vill påverka lokalt har vi tio praktiska tips:

1. Sätt ett konkret mål. Vad exakt vill ni uppnå med arbetet? Gapa inte över för mycket samtidigt, utan arbeta för en sak i taget.

2. Ta reda på hur frågan avgörs. Vem fattar beslut och när? Ofta är det inte helt tydligt, så tveka inte att ta kontakt och ställa frågor tills ni vet säkert.

3. Gör frågan politisk. Många beslut fattas av tjänstemän. Fokusera ändå mest på ansvariga politiker, eftersom de ofta har bredare mandat och är mer lyhörda för opinionsyttringar.

4. Ta fram ett förslag. Var ingen kravmaskin utan kom med konkreta och färdiga lösningar på beslutsfattarnas problem. Utgå gärna från politikernas vallöften.

5. Bygg en grund att stå på. Ett bra sätt att hålla ihop arbetet kan vara att skapa en enkel kampanjsida eller en Facebooksida där era förslag kan sammanfattas.

6. Bilda allianser. Kontakta andra aktörer som har liknande mål och samordna ert arbete. Ju mer oväntade allianser, desto mer övertygande.

7. Jobba brett. Nå fram till beslutsfattarna på många sätt: uppvaktningar, telefonsamtal, mejl, enkäter, sociala medier och nyhetsrapportering. På så vis blir frågan mer relevant.

8. Använd sociala medier. Skapa engagemang genom regelbundna inlägg i sociala medier och följ de politiker ni vill nå.

9. Informera media. Håll lokala journalister informerade om era aktiviteter. Skriv gärna debattartiklar eller insändare.

10. Visa uppskattning. Håll en schysst ton gentemot politikerna och visa förståelse för att de ofta måste göra svåra avvägningar. Om beslutet går er väg, glöm inte att visa er uppskattning.

Det krävs inte en stor plånbok och professionella lobbyister för att påverka politiska beslut. Goda argument och ett stort engagemang räcker långt.

Mikael Persson
Patrik Westander
Pr-byrån Westander

Debattartiklar 2016

Visa fler