Klimatet i valet: Bensinpriserna
I september går Sverige till val. Parallellt pågår klimatkrisen med oförminskad kraft i hela världen. Hur kommer denna vår tids stora ödesfråga synas i valrörelsen? Westander Klimat och Energi har synat några möjliga klimatrelaterade valfrågor. Först ut var utbyggnaden av elproduktionen, nu har turen kommit till bensinpriserna.
Beroendet av fossila drivmedel kommer sannolikt att figurera i valdebatterna, men då snarare som en plånboksfråga än som klimatfråga. Oavsett utgångspunkt är det en fråga som har stor betydelse för Sveriges möjligheter att nå klimatmålen.
Partier som kommer vara tongivande i frågan: De partier som kommer försöka plocka poäng i frågan är främst MP å ena sidan och SD å den andra. Även M, KD och V kommer argumentera för sänkta skatter på bensin och diesel när frågan kommer upp.
Eftersom det inte finns någon kraftig motsättning mellan de stora partierna, krävs det troligen en yttre omständighet för att frågan ska bli riktigt stor som klimatfråga, och inte plånboksfråga, i valet. Det skulle kunna handla om att ett stort land som Tyskland går mot strömmen och höjer skatterna på fossil energi. Internationella energirådets larm om att de globala koldioxidutsläppen är på den högsta nivån någonsin verkar inte räcka.
Argument för att sänka priserna:
• Höga drivmedelspriser fördyrar vardagen för vanligt folk. Människor på landsbygden behöver ha möjlighet att bo kvar.
• Det blir ineffektivt att ha högre skatter än övriga EU och de svenska utsläppen gör marginell skillnad på ett globalt plan.
Argument för att bevara eller höja skatterna:
• Vi måste sänka klimatutsläppen kraftigt och vägtransporterna står för en stor del. Det finns bättre sätt att stötta landsbygden än genom sänkta drivmedelsskatter – exempelvis genom reseersättning.
• Sverige bör ta på sig ledartröjan och påverka EU för att få till en större förändring än vad vi som enskilt land kan göra.
• Svenskar har generellt högre löner än invånare i exempelvis Bulgarien, och därför haltar rena prisjämförelser.
• Vi ska inte vara beroende av Ryssland. Ju mindre fossil bensin och diesel vi använder desto mindre pengar flödar in till Vladimir Putins krigskassa.
Vad vore bäst för klimatet?
Naturligtvis är det bästa för klimatet att vi slutar använda fossila drivmedel. Bensin och diesel borde därför kosta vad det behöver kosta för att vi ska ligga i linje med Parisavtalet. Andra klimatåtgärder, såsom ökad elektrifiering eller högre inblandning av biobränslen med mindre klimatpåverkan, minskar dock behovet av skatter som styrmedel.
Andreas Rolfer Wrangö, Westander Klimat och Energi
Prenumerera på nyhetsbrevet Klimatkommentaren! Anmäl dig här.