Fem finalister tävlar om att bli Hetast i Almedalen 2015

Rekordantalet 105 nomineringar har kommit in till Westanders utmärkelse Hetast i Almedalen 2015. Årets fem finalister är 50/50-klubbens mingel, Cancerfondens #skuggakuten, Coops #Detärinsidansomräknas, Rädda Barnens #otyst samt UR och Eskelhem skolas #ÄrDetSant. Vinnaren utses vid en pressträff på kårhuset Rindi i Visby i dag fredag klockan 09.30.

– Utmärkelsen Hetast i Almedalen syftar till att uppmuntra fler att göra sina röster hörda i samhällsdebatten. Vi är stolta över att det i år är rekordmånga som har nominerat sina favoriter, säger Hanna Berheim, pr-konsult på Westander och juryns ordförande.

Pr-byrån Westander delar för nionde året i rad ut priset Hetast i Almedalen till den aktör som lyckas bäst med att nå ut med sitt budskap under Almedalsveckan i Visby. Alla som vill har kunnat nominera och i år tävlade 105 unika nomineringar om priset.

Vinnaren utses av en jury med ledamöter från ideella organisationer, media och näringsliv. Jurymedlemmarna bedömer vad som blivit veckans samtalsämne och vem som har lyckats bäst med att göra ett avtryck som kan bestå även efter Almedalsveckan.

– Konkurrensen om uppmärksamheten hårdnar i takt med att fler företag och organisationer deltar under Almedalsveckan. Det innebär också att det blir allt mer prestigefyllt att vinna Hetast i Almedalen, säger Hanna Berheim.

Finalisterna till Hetast i Almedalen 2015:

50/50-klubbens mingel rivstartade veckan, satte avtryck in på bara skinnet och fick fart på jämställdhetsdebatten.

Cancerfondens #skuggakuten har inte gått någon obemärkt förbi. Cancerfondens livvakter har på ett stillsamt sätt satt fingret på den allt vanligare hudcancern.

Coops #Detärinsidansomräknas vill minska matsvinnet och stoppa utseendefixeringen i fruktdisken. Den fula frukten påminner oss om att hållbarhet är mer än en polerad yta.*

Rädda Barnens #otyst är en helgjuten kampanj för att uppmärksamma alla barn som dör på Medelhavet. Med en #otyst minut manade Rädda Barnen till eftertanke långt utanför Almedalen.

UR och Eskelhem skolas #ÄrDetSant #Almedalen. Med enkla och på samma gång svåra frågor om källkritik ställde elever makthavare mot väggen. Mitt i Almedalsbruset uppmärksammades grundläggande frågor om sanningshalten i samhällsdebatten.

* Coop har ett samarbete med Westander för att skapa publicitet kring Änglamarkspriset, vilket inte omfattar den aktuella kampanjen.

Media är varmt välkomna att närvara vid prisutdelningen.

Tid: Fredag den 3 juli klockan 09.30.
Plats: Kårhuset Rindi, övervåningen, Tage Cervins gata 1, Visby.

Juryn för Hetast i Almedalen 2015
• Albin Falkmer, informationschef, Samhall
• Fredrik Kron, verksamhetschef, Ideell Arena
• Hanna Berheim, pr-konsult, Westander (juryns ordförande)
• Karin Zingmark, marknadschef, Microsoft
• Rolf van den Brink, journalist, Dagens Opinion
• Stina Morian, opinionsrådgivare, PromeMorian

Dagens Opinion är mediepartner för Hetast i Almedalen.

Tidigare vinnare av Hetast i Almedalen

• 2014 utsågs ärkebiskop Antje Jackelén, som står för allt det som Almedalen är – öppenhet, tillgänglighet och personliga möten. Hon var en samlande och tydlig röst för alla människors lika värde.

• 2013 belönades #sittmeddawit. Initiativet av Stödkommittén Free Dawit med samarbetspartners engagerade deltagarna och gjorde det enkelt att dela både en upplevelse och ett budskap.

• 2012 gick priset till Almedalsdrinken, ett alkoholfritt festalternativ utan pekpinnar som blev en riktig snackis.

• 2011 utsågs KRIS till Hetast i Almedalen för att de på klassiskt Almedalsmanér med tydliga t-shirts och många medlemmar på gatorna bäst lyckades få ut sitt budskap.

• 2010 delades priset av Feministiskt initiativ för den kontroversiella eldningen av 100 000 kronor och Frälsningsarmén för budskapet ”Bränn inte pengar – vi behöver dem bättre”.

• 2009 års vinnare av Hetast i Almedalen var Rättvisemärkt, som genom att låta besökare trycka tröjor med individuell text lyckades bäst av alla med att få ut sitt budskap bland de många besökarna.

• 2008 utsågs Ingvar Åkesson, generaldirektör för FRA, till Hetast i Almedalen. Hans myndighet var det största samtalsämnet under veckan, fast de inte ens fanns representerade på plats.

• 2007 utsågs vigseln mellan RFSL:s ordförande Sören Andersson och Daniel Juvas till Hetast i Almedalen.