Fortfarande störst förtroende för Reinfeldt

Väljarnas förtroende för Fredrik Reinfeldt som statsminister verkar inte ha påverkats av hans uttalanden om sänkta ränteavdrag. Men andelen osäkra väljare har ökat till 19 procent, enligt en ny Sifoundersökning beställd av pr-byrån Westander.

45 procent av svenskarna känner störst förtroende för Fredrik Reinfeldt som statsminister efter valet, en minskning med två procentenheter sedan förra veckans mätning. 36 procent känner störst förtroende för Göran Persson, en minskning med tre procentenheter. Andelen som är tveksamma har därmed ökat från 14 till 19 procentenheter, en statistiskt säkerställd förändring.

Under Ekots partiledarutfrågning den 15 augusti öppnade Fredrik Reinfeldt för sänkta ränteavdrag för att finansiera en slopad fastighetsskatt. Två dagar senare, efter många turbulenta turer, tog han tillbaka uttalandet i en intervju i Svenska Dagbladet.

– Det är lite överraskande att förtroendet för Reinfeldt inte har påverkats av hans otydlighet om ränteavdragen. Moderatledaren verkar fortfarande ha en ”smekmånad” bland väljarkåren, säger Henrik Westander, projektledare på Westander.

Sifoundersökningen genomfördes den 14-17 augusti. 1.000 personer fick frågan: ”Vem känner du störst förtroende för som statsminister efter valet, Göran Persson eller Fredrik Reinfeldt?” Westander kommer att presentera motsvarande Sifoundersökning en gång i veckan fram till valet.

Westander sammanställer och analyserar fortlöpande samtliga opinionsmätningar som presenteras inför valet. Klicka här för att läsa Henrik Westanders blogg om opinionsmätningar inför valet. Klicka här för att ladda ner en uppdaterad översikt i Excelformat.

– I de fem senaste mätningarna har de borgerliga partierna i genomsnitt haft ett övertag på 4,6 procentenheter. Men i det senaste valet underskattade opinionsundersökningarna vänsterblocket, som fick 4,0 procentenheter fler väljare än genomsnittet i de avslutande mätningarna, säger Henrik Westander.