JKL toppar pr-branschens löneliga

JKL, Kreab och Burson-Marsteller hade 2017 de högsta personalkostnaderna per anställd bland pr-branschföreningen Precis 28 medlemsföretag. Westander tappar en placering i löneligan och går från sjätte till sjunde plats.

Genomsnittsbyrån hade 836 tkr i personalkostnader per anställd, en ökning med 39 tkr eller 5 procent jämfört med 2016. Samtidigt var inflationen mellan de två åren bara 2 procent, vilket innebar stort utrymme för reallönehöjningar i branschen.

– Det är imponerande hur JKL år efter år toppar pr-branschens löneliga, med en kombination av kvalitet och lönsamhet. Löneligan är en uppmuntran till hela branschen att konkurrera med hög kvalitet och nöjda uppdragsgivare, säger Westanders vd Patrik Westander.

Koncernen H&H Group, som expanderat genom många förvärv de senaste åren, har nu hela tre byråer på topplistan: Hallvarsson & Halvarsson, Springtime och Intellecta Corporate. Samtidigt har storbyrån Prime fyra år i rad sänkt personalkostnaderna per anställd. Med rekordlåga 646 tkr tillhör Prime nu löneligans nedre tredjedel.

– Byråer i toppen av löneligan blir lättare en långsiktig samarbetspartner för uppdragsgivarna och en stabil arbetsgivare för de anställda. En prispressarbyrå hamnar tvärtom lätt i en nedåtgående spiral av kortsiktigt agerande och fallande kvalitet, säger Patrik Westander.

Så här ser topplistan ut gällande personalkostnader per anställd, baserad på årsredovisningar 2017, för Westander och de 28 pr-byråer som är medlemmar i pr-branschföreningen Precis:

  1. JKL: 1 467 tkr
  2. Kreab: 1 179 tkr
  3. Burson-Marsteller: 1 059 tkr
  4. Diplomat Communications: 1 052 tkr
  5. Hallvarsson & Halvarsson: 998 tkr
  6. Springtime: 967 tkr
  7. Westander: 966 tkr
  8. Gullers Grupp (2016): 946 tkr
  9. Intellecta Corporate: 853 tkr
  10. MSL Stockholm: 849 tkr

Personalkostnader per anställd är ett nyckeltal som anger ett företags nivå på framför allt löner och förmåner till de anställda. Det utgår från årsredovisningen och beräknas som personalkostnader dividerat med medelantalet anställda.