Ny bok: Så knäcker du klimatkoden

I dag släpps boken Klimatkoden av meteorologen Pär Holmgren och klimatkommunikatören Jessica Cederberg Wodmar. Klimatkoden är till för dem som vill kunna tolka de många klimatbudskap som möter oss. Den ger också praktiska tips om hur man kan klimatsäkra sin vardag.

– Klimatkoden handlar om alla de budskap vi möter i vår vardag i klimatfrågan. Vi behöver hjälp att sortera vad som är viktigt och vad som bara är floskler, säger Jessica Cederberg Wodmar.

I boken finns bland annat klimattips från Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt och ett femtiotal andra makthavare, däribland samtliga partiledare (se bilaga). Det finns också råd till dem som vill kunna påverka andra i klimatfrågan – kunder, väljare, grannar eller familjemedlemmar.

– Tillräckligt många behöver bry sig tillräckligt mycket för att mänskligheten ska kunna undvika de allra största problemen i framtiden. Med hjälp av de praktiska råden i den här boken blir det lättare att engagera sig i klimatfrågan, säger Pär Holmgren.

Jessica Cederberg Wodmar är expert på klimatkommunikation på pr-byrån Westander, senast verksam på Naturvårdsverket och mångårig projektledare för Sveriges största klimatmöte Klimatforum.

Pär Holmgren är välkänd meteorolog från SVT och har skrivit flera uppmärksammade och prisbelönta böcker om klimatet.

Boken har producerats av Medströms Bokförlag, som ligger bakom Augustnominerade ”Meteorologernas Väderbok” (2006 och 2009) och prisbelönta ”Mat & klimat” (2008).


Bilaga: Partiledarnas bästa klimattips

”Inhämta kunskap. Att göra skillnad för klimatet handlar inte bara om att göra saker, utan också om att göra det som gör störst nytta. Genom att läsa på och skaffa sig kunskaper ökar möjligheten att kunna vara klimatsmart och göra verklig skillnad för klimatet.”
Fredrik Reinfeldt (M)

”Lägg mer grönt och mindre kött på tallriken. Miljömärkningen kan hjälpa dig i butiken. Och ät gärna mer vilt. En älg eller ett rådjur som strövar i skogen är aldrig i närheten av kraftfoder och blir därför en mycket mer miljövänlig måltid – och gott är det!”
Mona Sahlin (S)

”Köp ett par bra skor. Promenader kan ersätta många korta bilresor.”
Maria Wetterstrand (MP)

”Installera bergvärme.”
Jan Björklund (FP)

”Köp 100 procent förnyelsebar el. Idag finns alla möjligheter att teckna avtal som innebär att endast förnybart producerad el distribueras till din stuga, villa, lägenhet. Använd den möjligheten!”
Lars Ohly (V)

”Jag brukar tänka att många bäckar små betyder mycket för klimatet. Byt till lågenergilampor och stäng av alla stand by-funktioner på tv, stereo och annan elektronik i hemmet.”
Maud Olofsson (C)

”Om du har en färddator i bilen – tävla med dig själv om att pressa bränsleförbrukningen.”
Göran Hägglund (KD)

Citaten får användas fritt med angivande av Klimatkoden som källa.