Ny Sifoundersökning: Fortsatt störst förtroende för Reinfeldt

46 procent av svenskarna känner störst förtroende för Fredrik Reinfeldt som statsminister, medan 35 procent känner störst förtroende för Mona Sahlin. 19 procent är tveksamma eller vet inte. Det framgår av en ny Sifoundersökning beställd av pr-byrån Westander.

När motsvarande förtroendefråga ställdes i maj hade Reinfeldt störst förtroende hos 49 procent av väljarna och Sahlin hos 33 procent, medan 18 procent var tveksamma eller inte visste. Reinfeldts övertag har på tre månader minskat från 16 till 11 procentenheter.

– Reinfeldt behåller sitt överläge mot Sahlin, trots att en annan nyligen gjord Sifoundersökning pekar på att FRA-lagen lett till minskat förtroende för regeringen som helhet, säger Patrik Westander, vd på Westander.

12 procent av dem som anger att de skulle rösta på vänsterblocket känner störst förtroende för Reinfeldt, medan 7 procent av de borgerliga väljarna känner störst förtroende för Sahlin.

– Den stora skillnaden är att bara 4 procent av alliansens väljare svarar att de är tveksamma eller inte vet, medan 21 procent av de socialdemokratiska väljarna inte kan ange vilken av de två statsministerkandidaterna de har störst förtroende för, säger Patrik Westander.

Sifoundersökningen genomfördes den 19-25 augusti. 1.000 personer fick frågan: ”Vem känner du störst förtroende för som statsminister, Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin?” Westander presenterar motsvarande undersökning en gång i kvartalet.