Ny Sifoundersökning: Störst förtroende för Fridolin som skolminister

49 procent av svenskarna har störst förtroende för Gustav Fridolin (MP) som möjlig skolminister efter valet, medan 32 procent har störst förtroende för Jan Björklund (FP). Nästan var femte, 19 procent, är tveksamma eller vet inte. Det visar en ny Sifoundersökning, beställd av pr-byrån Westander.

– Gustav Fridolin har under en längre tid varit en av de tuffaste kritikerna av Jan Björklunds skolpolitik. Genom att lyfta problem som många upplever som viktiga, exempelvis lärarnas administrativa börda, har han under våren lyckats bygga upp ett starkt förtroendekapital hos allmänheten, säger Mikael Persson, pr-konsult på Westander.

Nio procent av de rödgröna väljarna känner störst förtroende för Björklund som skolminister, medan 22 procent av alliansväljarna känner störst förtroende för Fridolin.

Bland kvinnorna känner 52 procent störst förtroende för Fridolin, medan 25 procent känner störst förtroende för Björklund. Bland männen är det jämnare: 46 procent känner störst förtroende för Fridolin och 39 procent för Björklund.

– Förtroendet för partiernas skolministerkandidater är extra viktigt ett år när skolan ser ut att bli en av de allra viktigaste valfrågorna. Vi lär få se ett antal skoldebatter mellan just Björklund och Fridolin fram till valdagen eftersom båda är skickliga debattörer och gärna profilerar sig politiskt genom att jämföras med den andre, säger Mikael Persson.     

I en Sifoundersökning från februari i år kände 29 procent störst förtroende för Björklund som skolminister, medan 25 procent kände störst förtroende för Fridolin. I den mätningen deltog också Ibrahim Baylan (S) (16 procent) och Tomas Tobé  (M) (4 procent).

Den nya Sifoundersökningen genomfördes den 9–12 juni 2014. Följande fråga ställdes till 1 000 personer. ”Vem av följande personer känner du störst förtroende för som möjlig skolminister efter höstens riksdagsval?”