Ny Sifoundersökning: Störst förtroende för Socialdemokraternas skolpolitik

32 procent av svenskarna känner störst förtroende för Socialdemokraterna när det gäller skola och utbildning. 17 procent känner störst förtroende för Folkpartiet, medan 26 procent inte kan ange något parti. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av pr-byrån Westander.

– Socialdemokraterna har nu tydligt ryckt åt sig initiativet i skolfrågan, kanske främst med förslaget om läxhjälp till alla. Det massiva förtroendeövertaget förklaras sannolikt av den allt mörkare bilden av den svenska skolan, säger Patrik Westander, vd på Westander.

Sifoundersökningen genomfördes samma vecka som riksdagen debatterade den Pisamätning som presenterades i början av december. Rapporten visade att Sverige har den sämsta kunskapsutvecklingen bland 15-åringar av alla länder inom OECD. Det är de lågpresterande som har tappat mest.

– Enligt opinionsinstituten är skolan en av de allra viktigaste valfrågorna inför valet 2014. Folkpartiet har tidigare ägt skolfrågan, men utmanas från alla håll när bilden av en skola i kris nu har börjat färga av sig på Jan Björklund som ansvarig minister, säger Patrik Westander.

Sifoundersökningen genomfördes den 16–19 december 2013. Följande fråga ställdes till 1 000 personer: ”Vilket politiskt parti känner du störst förtroende för när det gäller skola och utbildning?”. Så här fördelades svaren:

Socialdemokraterna: 32 procent
Folkpartiet: 17 procent
Moderaterna: 11 procent
Miljöpartiet: 5 procent
Vänsterpartiet: 5 procent
Centerpartiet: 1 procent
Kristdemokraterna: 1 procent
Sverigedemokraterna: 1 procent
Tveksam/vet ej: 26 procent