Rättvisemärkt hetast i Almedalen

Rättvisemärkt var hetast under årets Almedalsvecka. Genom att låta besökare trycka tröjor med individuell text lyckades organisationen bäst av alla med att få ut sitt budskap bland de många besökarna. Kallast i Almedalen var det svenska ordförandeskapet i EU, som lyste med sin frånvaro under premiärveckan.

Pr-byrån Westanders jury utsåg på fredagen veckans vinnare och förlorare i den hårda konkurrensen om uppmärksamhet under Almedalsveckan. Vann gjorde organisationen Rättvisemärkt, som bland annat lät besökarna trycka egna tröjor som både berättade om bäraren och förde fram organisationens budskap. Mer än 300 personer valde att bära Rättvisemärkts personliga t-shirts i Almedalen.

– Tröjorna gav sympatisörerna möjlighet att både bära fram Rättvisemärkts budskap och på ett roligt sätt framhäva sin egen individualitet. Till slut kunde ingen i Visby undgå de många personliga uppmaningarna att välja rättvisemärkta produkter, säger Birger Östberg, pr-konsult på Westander och juryns ordförande.

Kallast i Almedalen var det svenska ordförandeskapet i EU, som enligt juryn inte alls syntes till under veckan. Inte ett enda av de rekordmånga evenemangen ordnades av regeringen i anslutning till invigningen.

– Almedalsveckan är en unik möjlighet till dialog som regeringen borde ha utnyttjat i arbetet med att skapa engagemang för ordförandeskapet. Valet att enbart fira invigningen i Stockholm rimmar illa med ambitionerna att föra upp EU-frågorna på den svenska politiska dagordningen, säger Birger Östberg.

Juryns motivering:
Rättvisemärkt får priset för sin kampanj ”Vem du än är – välj Rättvisemärkt”, en genial kombination av samordnad kommunikation och individualitet som maximalt utnyttjade Almedalens unika karaktär som fysisk mötesplats. Ingen i Almedalen har undgått de hundratals ambassadörernas personliga uppmaningar att välja rättvisemärkta produkter, samtidigt som vi roat tagit del av tröjornas unika och effektiva profilering av sina bärare.

Övriga nominerade:
– Artisten och debattören Alexander Bard, som livade upp de mest skilda debatter med sitt stora engagemang.

– Bilindustrin, som för varje år får Almedalen att alltmer likna en klimatinriktad bilsalong.

– Lärarförbundet, med sin tydliga och effektiva kampanj ”Låt inte barnen betala krisen”.

– Sökordet ”#almedalen” på den internetbaserade nätverksplatsen Twitter, som möjliggjorde hisnande snabb realtidskommunikation om allt från politik till nattligt skvaller.

I juryn:
Birger Östberg, enhetschef, Westander (juryns ordförande)
Claes Nyberg, ordförande, Stockholm Pride
Helena Fornstedt, informationsdirektör, Statoil
Helene Sigfridsson, generalsekreterare, Makalösa Föräldrar
Rolf van den Brink, journalist

Tidigare vinnare:
2008 utsågs Ingvar Åkesson, generaldirektör för FRA, till Hetast i Almedalen. Hans myndighet var det största samtalsämnet under veckan, trots att de inte ens fanns representerade på plats. Ett hederspris delades ut till Svenska Kyrkan.

Under 2007 års politikervecka utsågs vigseln mellan RFSL:s ordförande Sören Andersson och Daniel Juvas till ”Hetast i Almedalen”. Till 2007 års förlorare utsågs statsminister Fredrik Reinfeldt, som valde att inte åka till Visby.