10 tips om att påverka kommuner och regioner
Sveriges 290 kommuner och 20 regioner levererar eller upphandlar en stor del av välfärden, främst vård, skola och omsorg. De politiska beslut som fattas inom sektorn rör nära en fjärdedel av BNP.
Läs mer om vår heldagskurs Bli en skicklig lobbyist och hör gärna av dig till Johannes Krunegård om du vill ha fler tips.
1. Lokalanpassa påverkansarbetet
Målgruppsanpassa era metoder och budskap i lokalt och regionalt påverkansarbete. Alla kommuner och regioner är olika, såväl organisatoriskt som politiskt.
2. Börja med förvaltningschefen
Kontakta först och främst förvaltningschefen, innan ni eventuellt lyfter frågan till politisk nivå. Många beslut är delegerade till förvaltningens tjänstemän.
3. Prioritera rätt politikerkontakt
Fokusera era politikerkontakter på den politiskt tillsatta person som arbetar med frågan. Ofta är det en nämndordförande, men en politisk sekreterare kan också vara rätt person.
4. Påverka budgeten
Ta reda på viktiga datum i den lokala budgetprocessen och anpassa ert påverkansarbete därefter. Många beslut påverkar eller kräver en förändring av budgeten.
5. Använd rankningar
Utgå gärna från resultaten i granskningar och nationella rankningar i era kontakter med lokala beslutsfattare. Kommuners och regioners verksamhet granskas ofta och ställs mot varandra.
6. Gör en enkät
Genomför en enkät till alla kommuner eller regioner för att få kunskap och underlag för fortsatta kontakter. Fråga tjänstemän om fakta och politiker om deras åsikter.
7. Satsa på föregångskommuner
Prioritera att få några kommuner eller regioner att fatta beslut i er fråga och bli förebilder för andra. Bred påverkan försvåras av att kommuner och regioner är så många och olika.
8. Opinionsbilda i lokalmedia
Kontakta lokalredaktioner med nyhetstips och debattinlägg. Lokala och regionala medier läses av politikerna och har ofta stort inflytande på agendan i kommuner och regioner.
9. Skapa lokala allianser
Hitta lokala företag, organisationer och intressegrupper med samma mål som ni. Undersök möjligheten att göra gemensamma uppvaktningar och aktiviteter.
10. Aktivera oppositionen
Knyt kontakter även med nyckelpersoner inom oppositionspartierna. Oppositionspolitiker letar ofta efter frågor att driva lokalt för att locka väljare i nästa val.
Handbok för kommunikationschefer
Hur blir ni ännu bättre på att kommunicera? En strategisk och praktisk vägledning som hjälper era kommunikatörer att växa som rådgivare.Handbok i digital kommunikation
Vill du få er digitala kommunikation att lyfta? Praktiska tips som täcker allt från analys och strategi till innehåll och genomförande.Handbok i public affairs
Hur blir ni ännu bättre på att påverka politiska beslut? En handbok om att ta eget ansvar, ge konkreta förslag och söka samarbete.Ledarskapshandboken
Vill du ta arbetsplatsen från gnällkultur till snällkultur? Konkreta verktyg för att bygga en snällhetskultur och etablera nolltolerans mot gnäll.Medieträningshandboken
Vill du bli bättre på att medieträna era talespersoner? Konkreta verktyg och handfasta tips för effektiva och engagerande medieträningar.