Din julshopping kan bli en del av klimatlösningen

Värmlands Folkblad den 17 december 2009

Det kan låta motsägelsefullt, men att förena shoppandet med en minskad klimatpåverkan är både möjligt och enkelt, skriver JESSICA CEDERBERG WODMAR, Klimatkommunikatör på pr-byrån Westander och författare till boken Klimatkoden, i detta hyperaktuella debattinlägg. Utgångspunkten är inte att lägga ner julfirandet eller att avstå från traditioner som vi tycker om, utan att göra smartare val i de inköp som vi ändå gör.

Värmlänningarna förväntas julshoppa för över 850 miljoner kronor. Genom att välja klokt kan man samtidigt bidra till att minska klimatpåverkan – utan att pruta på julstämningen.

Många av oss får plötsligt svart bälte i shopping när julen närmar sig. Det kan låta motsägelsefullt, men att förena shoppandet med en minskad klimatpåverkan är både möjligt och enkelt. Utgångspunkten är inte att lägga ner julfirandet eller att avstå från traditioner som vi tycker om, utan att göra smartare val i de inköp som vi ändå gör. Varje shoppingtur inför julen är med andra ord en möjlighet att ta sitt klimatansvar.

Det handlar inte om några småsummor. I genomsnitt spenderar varje vuxen svensk 5 000 kronor på julen, vilket blir över 850 miljoner kronor bara i Värmland.

Media översvämmas av dysterkvistar som påstår att det inte går att göra något åt klimatförändringen. Braskande rubriker påstår att det är för sent, att det kostar för mycket eller att det inte spelar någon roll vad den enskilda individen gör. Inget av dessa påståenden är sant. Det går att förändra och det blir mycket billigare att agera nu än att ta de framtida kostnaderna av allvarligare klimatförändringar. Och det är bara vi människor som kan göra skillnad, exempelvis genom att ta klimatansvar i julfirandet.

Vi kan låta klimatfrågan tränga in i vår julshopping på följande positiva sätt:

• Ge bort upplevelser som massage och konserter – de har en relativt låg klimatpåverkan
• Köp saker som tillverkats i ditt närområde – det minskar transportutsläppen
• Ge bort en get eller andra nyttigheter till familjer i utvecklingsländer via en biståndsorganisation – det stöder dem som mest behöver det
• Satsa på smart teknik – då minskar elförbrukningen och därmed utsläppen
• Välj julklappar som kommer att användas länge – så undviks slit och släng

Vänta inte på att andra ska lösa klimatfrågan under ett stort klimatmöte. Du kan börja redan nu. Visst måste även politikerna ta sitt ansvar, men vi har alla chansen att agera klimatsmart flera gånger om dagen. Många av oss gör dessutom redan en hel del i julstöket som är klimatsmart:

• Umgås med vänner och, om vi har, familj – det har liten klimatpåverkan och ger ökad lycka
• Väljer en svensk närproducerad gran – kanske stödjer du då en lokal förening samtidigt som transporterna minskar
• Äter svenska äpplen och rotfrukter efter säsong – de ger lite klimatpåverkan jämfört med importerade frukter och grönsaker
• Dricker ekologiskt och rättvisemärkt julkaffe – det bidrar till hållbar utveckling och mind¬re gifter
• Återvinner allt mer – vilket minskar klimatpåverkan och bidrar till ett effektivt resursutnyttjande

Medias klimatrapportering fokuserar nästan helt på klimathotet och kan få oss att känna oss små och betydelselösa, medan de lösningar som redan finns passerar nästan obemärkt förbi. Den här julen är ett gyllene tillfälle att börja tänka klimat¬smart. Guldstjärna till alla som gör skillnad, de är väl värda alla klimatsmarta julklappar!

Debattartiklar 2009

Visa fler