Westander välkomnar EU:s öppenhetsinitiativ

Pr- och lobbyfirman Westander delar EU-kommissionens uppfattning att lobbyisternas öppenhet är ”otillräcklig i förhållande till deras inflytande”. Det skriver byråns vd Patrik Westander idag i ett brev till EU-kommissionen.

EU-kommissionären Siim Kallas, ansvarig för administration, revision och bedrägeribekämpning, lanserade nyligen kommissionens European Transparency Initiative. Han förklarade då att Bryssels omkring 15.000 lobbyister ”också bör kunna ställas till svars. Folk bör få veta vilka de är, vad de gör och vad de står för.”

– Vi vill med vårt brev till EU-kommissionen visa att det finns professionella lobbyister som stöder kommissionens nya öppenhetsinitiativ och att en stark opinion i Sverige vill ställa öppenhetskrav på lobbyister, säger Patrik Westander.

Tre av fyra svenskar anser att riksdagen bör kräva att pr- och lobbyfirmor öppet redovisar sina lobbyinguppdrag, enligt en Sifoundersökning från september 2004 beställd av Westander. Alla initiativ till reglering av lobbying har dock hittills röstats ned i riksdagen.

– Förhoppningsvis kan en stark signal från EU få den svenska regeringen att tänka om och åtminstone uppdra åt statliga myndigheter att ställa öppenhetskrav på de pr- och lobbyfirmor som deltar i offentliga upphandlingar, säger Patrik Westander.

EU:s nya öppenhetsinitiativ har en ambitiös tidsplan. EU-kommissionen har utlovat en så kallad vitbok för ökad öppenhet redan före sommaren. Vitbokens konkreta förslag ska först diskuteras under en rundabordskonferens och därefter under hösten debatteras i EU-parlamentet.

Läs Siim Kallas tal ”The need for a European transparency initiative”.

Pressmeddelanden 2005

Visa fler