Alliansen vill ställa om industrin / Fler borde skryta om sitt miljöarbete

Alliansen vill ställa om industrin – men inte göra utsläpp dyrare

Stöd till fossilfri laddning av fordonsflottan och sänkt skatt för eldrift av bussar och fartyg, det är några av förslagen i alliansens nya gemensamma klimatpolitik. De fyra borgerliga partiledarna vill också slopa flygskatten.

De borgerliga vill bland annat att en omställning av svensk industri skyndas på genom att stimulera investeringar i klimatsmart teknik.

– Ett bra exempel är Vattenfalls och SSAB:s arbete med koldioxidfritt stål. Men det är viktigt att denna omställning sker utan att Sveriges konkurrenskraft skadas. Vi vill bland annat snabba på omställningen av svensk industri genom investeringsstöd som på sikt omvandlas till ett skatteavdrag”, säger Moderaternas Ulf Kristersson till Dagens Industri.

Förslagen kritiserades av både MP och S.

– De pekar på flera områden som vi också anser att det behövs fler insatser på, vilket är positivt. Men det stora beskedet är att de står fast vid sina massiva nedskärningar. Det stör mig verkligen, säger Åsa Westlund, klimat- och miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till Altinget.

Även Dagens Industri kritiserade förslagen på ledarplats, i artikeln ”Släpp sargen i klimatfrågan, Kristersson”. Och liberala Expressens ledarredaktion stämde in:

”Trots allt tal om grön skatteväxling verkar alliansen vara paniskt rädd för att göra det dyrare att släppa ut koldioxid”, skrev Expressen i ledartexten ”Alliansens klimatpaket duger faktiskt inte”.


”Fler borde skryta om sitt miljöarbete”

Allt fler företag försöker minska sin miljöpåverkan. Men många glömmer bort att berätta vad de gör. Hållbarhetscoachen Amanda Borneke tror att miljökommunikation leder till både konkurrensfördelar och en bättre värld, skriver Göteborgs-Posten.

Fler klimatnyheter

Dagens Infrastruktur: E85-försäljningen steg med 118 procent i juli

Aftonbladet: MP: Den som storhandlar med bil ska betala mer skatt

Fastighetstidningen: Diös och Vattenfall installerar 700 laddplatser

ATL Lantbrukets affärstidning: MP vill ge stöd för el- och biogastraktorer

Dagens Nyheter: Förstår vi hur hotade vi är av klimatförändringarna?

Omni: Mineral som äter koldioxid kan motverka uppvärmning

Ledare, Östersunds-Posten: Åkesson och ”värsta sortens populism”

Debatt, Svenska Dagbladet: C: Gör det mer lönsamt att tillverka egen solel

Debatt, Svenska Dagbladet: Klimatet påverkar Sverige även utanför gränsen

Veckans klimatnyheter 2018

Visa fler