Elexport - den bortglömda klimatfrågan / Klartecken för dieselförbud i Tyskland

Elexport – den bortglömda klimatfrågan
Det finns en mycket viktig men nästan helt bortglömd klimatfråga. Den prioriteras varken av regeringen eller den politiska oppositionen. Den drivs vare sig av Naturvårdsverket eller Energimyndigheten. Det handlar om den svenska elexporten, skriver Linda Burenius Magnusson, 100% förnybart, i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Sverige har bland de bästa förutsättningarna i världen för vindkraft, samtidigt som hela Europa har ett stort behov av förnybar el. Förändringarna i EU:s utsläppshandel, med annulleringar av överskott, gör att den svenska vindkraften och elexporten får en direkt och mycket stor klimatnytta.

”Uppskattningsvis kan vindkraften reducera klimatutsläppen i EU med cirka 12 miljoner ton, vilket är mer än utsläppen från samtliga personbilar i Sverige (drygt tio miljoner ton)”, skriver Linda Burenius Magnusson.

Domstol gav klartecken för dieselförbud i tyska städer

Miljontals dieselbilar riskerar körförbud i närmare 70 tyska städer. Det är konsekvensen av en dom från den federala förvaltningsdomstolen som öppnar för kommunala körförbud, skriver Svenska Dagbladet.

Men Tysklands miljöminister Barbara Hendricks är negativ till förbud och vill i stället att biltillverkarna ska rena de bilar som berörs.

– Problemen har orsakats av biltillverkarna och vi ska inte befria dem från deras ansvar, säger hon enligt Svenska Dagbladet.

Domen har gett reaktioner bland svenska politiker. Miljöminister Karolina Skog, MP, vill införa miljözoner i Sverige. Även Centern och Moderaterna säger sig vara för, men att det inte får ske för snabbt. Matilda Ernkrans, talesperson i miljöfrågor för S, bekräftar att regeringen snart kommer att presentera ett förslag för miljözoner, rapporterar ETC.

Debatten om kossors klimatpåverkan tog fart

Att fokusera på köttproduktion som klimatbov är vilseledande och flyttar fokus från det verkliga klimatproblemet: att dagens jordbruk använder fossil energi till diesel och kvävegödsel för att odla vall och foder. Det skrev Svebios vd Gustav Melin i en debattartikel i Göteborgs-Posten i veckan.

Artikeln fick mothugg av Chalmersforskaren Fredrik Hedenus:

”De avgörande utsläppskällorna från kor är metan från kornas magar och lustgas från gödslad mark där fodret växer. Koldioxid från fossila bränslen utgör bara en tiondel av utsläppen från ett kilogram nötkött”, skrev Fredrik Hedenus i en replik.

Även miljövetaren Fredrik Eriksson reagerade på debattartikeln:

”En kost som innefattar kött sätter generellt större press på miljön på grund av ett enkelt biologiskt faktum: djur är ineffektiva. Endast en bråkdel av de kalorier som kon äter omvandlas till kött och mjölk, skrev Fredrik Eriksson.

Fler klimatnyheter

SVT Nyheter: Sverige kommer inte nå riksdagens klimatmål

Affärsvärlden: Vattenfall planerar miljardinvestering i solenergi

Altinget: Oklart hur Sverige påverkas av nya utsläppshandeln

Dagens Industri: Johan Rockström: Sverige är viktigare än vi tror

Resumé: Kritikstorm mot tondövt resereportage i SvD Perfect Guide

Fastighetssverige: Boklok satsar på solceller på alla nya lägenhetshus

WWF: Varannan svensk tänker varje vecka eller oftare på klimatet

Debatt, Aktuell Hållbarhet: Bioenergi centralt för att nå ambitiösa klimatmål

Debatt, Aktuell Hållbarhet: Tandlöst att inte ursprungsmärka drivmedel vid pumpen