Trump: Kriget mot kolet är över / Bonus malus spås ge stor effekt

25 – 30 mars 2017

Trump: ”Kriget mot kolet är över”
Donald Trump skrev i veckan under en presidentorder som bland annat ska ta bort kraven på minskade växthusgaser.

– Min regering avslutar nu kriget mot kolet, sa Donald Trump enligt Aftonbladet.

Hans syfte är att skapa fler jobb i USA, men den målsättningen ger experterna inte mycket för. Jobben i kolgruvorna kommer fortsätta minska, eftersom kolet inte kan konkurrera prismässigt med naturgas, skriver Washington Post.

Lars Zetterberg på IVL skriver i en kommentar på Aktuell Hållbarhet att Donald Trump inte kan stoppa den globala rörelsen att fasa ut fossila bränslen.

”Om USA vänder den förnybara energin ryggen riskerar man att inte hänga med i utvecklingen och de affärsmöjligheter som den nya klimatsmarta tekniken innebär”, skriver Lars Zetterberg.

Donald Trumps presidentorder fick dock inte Kina att byta inställning.

– Oavsett hur andra länders politik förändras kring klimatförändringar, så kommer Kinas mål och inställning inte att göra det, säger det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Lu Kang, enligt Svenska Dagbladet.

Bonus malus spås ge stor effekt
I förra veckan presenterade regeringen sitt bonus malus-förslag, som ska träda i kraft den 1 juli nästa år. En bonus på 45 000 kronor ska gå till den som köper en bil som släpper ut noll koldioxid. Malus-delen ger höjd fordonsskatt i tre år för nya bilar som släpper ut 95 gram koldioxid och uppåt per kilometer. Skatten trappas upp ju mer de släpper ut, rapporterade Sveriges Radio.

Regeringen vill dessutom göra om systemet med förmånsbilar. Förändringen skulle innebära att förarna skulle skattas för värdet av trängselskatten.

– Jag ser ingen rimlighet i att man som privatbilist om man äger sin egen bil ska betala trängselskatt till jobbet medan kollegan som har förmånsbil inte ska betala, säger finansmarknadsminister Per Bolund, enligt Göteborgs-Posten.

Dagens Nyheters motorreporter Lasse Swärd skriver i en kommentar att förändringarna kommer att slå stenhårt mot bland annat några av Volvos modeller.

IVL tycker att förändringarna är positiva.

– Dagens förmånsbilssystem är kraftigt subventionerat, vilket leder till ökat bilägande och bilåkande. Jag hoppas därför att förslagen är starten på en större reformering av systemet, säger IVL:s mobilitetsexpert Anders Roth.

Fler klimatnyheter

Dagens Industri: Sverige överlägsen EU-etta i klimatmätning

Dagens Nyheter: Sverigeförhandlingen ger Stockholm ny kollektivtrafik för 30 miljarder

Dagens Samhälle: Kommunalt veto stoppar vindkraft

Transportstyrelsen: Flygets utsläpp har underskattats med 10 procent

Svenska Dagbladet: EU godkänner statsstöd till Vattenfallprojekt i Danmark

Dagens Infrastruktur: Svensk Biogas satsar på helt fossilfria transporter före 2022

Lantbrukets Affärstidning: Nya miljözoner kan hota biogasdrift

Debatt, Effekt: Dags för besked om den förnybara elen

Debatt, Ny Teknik: Köparens ansvar kräva hållbara transporter

The Guardian: Moores lag för kol kan stoppa globala uppvärmningen

Veckans klimatnyheter 2017

Visa fler