10 tips om politisk kartläggning
En klok lobbyist börjar alltid med att analysera förutsättningarna. Med en gedigen kartläggning av det politiska landskapet kan ni bli mer framgångsrika i påverkansarbetet.
Läs mer om vår heldagskurs Bli en skicklig lobbyist och hör gärna av dig till Johannes Krunegård om du vill ha fler tips.
1. Identifiera politiska mål
Koppla ert påverkansarbete till befintliga politiska mål. Genom att presentera konkreta åtgärder som hjälper politikerna att nå målen stärker ni bilden av er som lösningsorienterade.
2. Kartlägg beslutsfattare
Ta reda på vilken eller vilka beslutsfattare som har er fråga på sitt bord. Undersök också vilka deras närmaste medarbetare är, exempelvis statssekreterare och politiskt sakkunniga.
3. Lista sakpolitiska talespersoner
Identifiera de sakpolitiska talespersoner inom riksdagspartierna som är viktiga för er fråga. Alla partier har exempelvis miljöpolitiska och arbetsmarknadspolitiska talespersoner.
4. Undersök politiska initiativ
Leta reda på politiska initiativ som påverkar just er fråga. Planerar regeringen att tillsätta en delegation, är det en SOU på gång eller ska ett utskott arrangera ett riksdagsseminarium?
5. Gå igenom budgetpropositionen
Kartlägg allt med relevans i budgetpropositionen, oppositionens motioner samt interpellationer. Om det inte är valår lämnas propositionen senast den 20 september.
6. Kartlägg utskottsbetänkanden
Ta reda på vilket eller vilka utskott som ansvarar för er fråga. Klargör när de kommer att behandla budgetpropositionen och relevanta motioner.
7. Gå igenom regleringsbreven
Läs regleringsbreven och leta efter uppdrag och anslag kopplade till er fråga. Regeringen skickar regleringsbrev till statliga myndigheter under senare hälften av december varje år.
8. Läs propositionsförteckningen
Gå igenom listan över de propositioner som regeringen tänker lämna till riksdagen och leta efter relevanta förslag. Förteckningen släpps i januari och september varje år.
9. Upprätta ett kalendarium
Skriv upp relevanta inrikes- eller utrikespolitiska händelser i ett kalendarium. Koppla dessa till påverkansaktiviteter som ni genomför i samband med respektive händelse.
10. Genomför enkäter
Ställ frågor i enkäter till samtliga partier och riksdagsledamöter. Genom att ta reda på politikernas ståndpunkter sätter ni också fokus på er fråga.
Handbok för kommunikationschefer
Praktiska tips om strategi, ledarskap och kommunikation. Med Handbok för kommunikationschefer hjälper vi fler kommunikatörer att bli kvalificerade rådgivare.Handbok i digital kommunikation
Vill du få er digitala kommunikation att lyfta? Handbok i digital kommunikation innehåller 260 av Westanders bästa praktiska tips om strategi och kanaler.Handbok i public affairs
Här ger vi praktiska tips om att gå från strategi till handling i påverkansarbetet. Med Handbok i public affairs hjälper vi fler att engagera sig i samhällsutvecklingen.Ledarskapshandboken
Praktiska tips om hur ledare i kunskapsföretag kan främja motivation. Här hoppar vi över de långa resonemangen och går rakt på de handfasta tipsen.Medieträningshandboken
En vanlig missuppfattning är att medieträning handlar om att slingra sig undan svåra frågor. I själva verket handlar det om att lära sig att ge raka svar.