20 tips för tv-debatter

I såväl morgonsofforna som de fördjupande nyhetsprogrammen debatteras dagsaktuella ämnen i ett högt tempo. Tv-debatter fyller en viktig funktion när det gäller att engagera en bred publik i samhällsfrågor. Om ni erbjuds att delta och har relevanta budskap bör ni inte missa chansen. Det bästa sättet att träna sig är att själv vara med i hetluften.

Läs om våra tjänster inom medieträning och hör gärna av dig till Andreas Rolfer Wrangö om du vill ha fler tips.

1. Diskutera upplägget

När en researcher ringer upp från redaktionen för att höra sig för om en aktuell fråga är syftet ofta att undersöka om du har tillräckligt intressanta svar för att bjudas in. Be att få återkomma inom en kvart och förbered ett kärnfullt huvudbudskap med en engagerad argumentation.

2. Ställ tre frågor

Tre frågor är viktiga att ställa när du får frågan om att medverka i en tv-debatt:

• Vilken är vinkeln?
• Varför är just jag inbjuden?
• Vem debatterar jag med?

När du själv ska ta kontakt och föreslå ett upplägg måste du kunna ge intresseväckande svar på samma frågor.

3. Uppskatta tidstillgången

Ta reda på hur lång tid som är avsatt för ditt ämne. Men var beredd på ändringar i sista stund, och att du enbart får bidra med några korta och kärnfulla kommentarer.

4. Formulera ditt huvudbudskap

Det är nästan alltid ont om tid i tv. Vilka är de slagkraftiga uttalanden som på ett enkelt sätt sammanfattar ditt huvudbudskap?

5. Förbered konkreta exempel

Använd konkreta exempel, som stödjer huvudbudskapet, för att understryka vad du vill säga. Konkreta exempel är också bra för begripligheten.

6. Ta hjälp från kollegor

Be kollegor hjälpa till att putsa på ditt budskap. Men tänk på att formuleringarna måste vara dina egna. Ta inte in andras upplägg just före framträdandet, då är det lätt att bli förvirrad och röra ihop begreppen.

7. Förbered för flexibilitet

I direktsändning blir det ofta snabba ändringar. Då gäller det att vara noga förberedd och flexibel. Tänk igenom både en kort och en lång version av det du vill få sagt.

8. Förbered dig på kritik

Räkna med att du får hårt mothugg. Besvara kritiska frågor ärligt och utan att tappa fattningen. Den som erkänner att motståndaren har en poäng vinner ofta förtroende. Ta också gärna själv upp en kritisk fråga som du vet kan komma. Då formulerar du frågeställningen själv och kan enklare svara.

9. Gör research om din meddebattör

Gör research om hur din meddebattör har uttalat sig tidigare. Förbered dig på de vanligaste argumenten utan att låta andra styra ditt budskap. Ibland kan det fungera att ta initiativ i debatten genom att själv ställa en meddebattör till svars för tidigare uttalanden eller handlingar.

10. Gör ett medvetet klädval

Tänk på hur du klär dig i tv och be gärna en kollega om råd. Stämmer ditt klädval med det budskap du vill förmedla? Välj bort småmönstrat, helsvart och skramlande smycken.

11. Kom i god tid

Kom i tid till studion, så att du hinner varva ned. Småprata och knyt nya kontakter, men undvik att debattera med meningsmotståndare. Om du är väl förberedd, använd inte tiden till att gå igenom argumenten på nytt.

12. Gå rakt på sak

Den som börjar med sitt huvudbudskap, i stället för att leverera en komplicerad bakgrund, har bäst förutsättning att få det viktigaste sagt.

13. Tala begripligt i lagom tempo

Tala kortfattat och tydligt. Undvik krångliga ord och fackuttryck. Den som är för eftertänksam och försiktig mister lätt ordet. Men den som talar för fort blir inte förstådd.

14. Lyssna noga och svara klokt

Lyssna på programledaren och meddebattören och tänk inte bara på hur du själv ska formulera ditt nästa inlägg. Säg inte allt du vill ha sagt i ditt första inlägg, men var beredd på att korta ner förberedda formuleringar om tiden blir knapp.

15. Titta på talaren

Titta på den som talar, vare sig det är programledaren eller en meddebattör, annars ger du ett nonchalant eller nervöst intryck. Undvik att titta rakt in i kameran.

16. Fokusera på programledaren

Tala i första hand till programledaren, som fungerar som tv-publikens representant i studion. Undvik också att hamna i konflikt med programledaren, vare sig det gäller sakfrågan eller debattens upplägg.

17. Ta ordet

Med timing kan du ta ordet utan att programledaren bjudit in dig, vilket signalerar engagemang och självförtroende. Gränsen är dock hårfin till att uppfattas som burdus.

18. Behåll ordet

Minska risken att bli avbruten genom att exempelvis inleda med orden ”det finns tre skäl till detta”. Du kan också ta pauser på oväntade ställen som ”jag tror att (paus) …”.

19. Använd kroppsspråk

Luta dig gärna lite framåt för att visa engagemang och stryk under ett viktigt påstående med en gest. Ett vänligt leende gör att du ser trygg ut i situationen.

20. Be om feedback

Kritiken från meddebattörer kan få även den starkaste att känna sig nedstämd efteråt. Be vänner om feedback, som ofta är mycket bättre än du anat. Se också det sända inslaget i efterhand. Vad gjorde du bra? Vad ska du tänka på nästa gång?