Ett hurra för internet på #InternationalInternetDay!

I dag är det internationella internetdagen (#InternationalInternetDay, för den som vill twittra loss). Maja Stridsberg, ansvarig för Westanders tjänster inom digital kommunikation, har dagen till ära sammanfattat några tankar om fenomenet som förändrat världen.

När föddes internet egentligen? Många tänker nog att internet föddes den 12 mars 1989, när forskaren Tim Berners-Lee kom på att man kunde använda det militära nätverket internet för att länka dokument till varandra.

Men internet föddes egentligen långt innan World Wide Web. Redan den 29 oktober 1969 lyckades Leonard Kleinrock, Charley Kline och Bill Duvall med att skicka data mellan två olika datorer, via världens första internetuppkoppling.

Fenomenet internet blev dock känt för allmänheten i början på 1990-talet, när World Wide Web officiellt lanserades. Få kunde nog då ana hur betydelsefullt det skulle bli, kanske för att det var så krångligt att använda till en början. Men i samband med att den första webbläsaren Netscape lanserades så tog det fart på riktigt. Ni kan återuppleva hur härligt det var att surfa på den gamla goda tiden hos Internetmuseum.

Sverige är ju känt att ligga i teknikens framkant. Visste ni till exempel att Carl Bildt, när han var statsminister 1994, skrev ett mejl till USA:s president Bill Clinton (och fick också ett svar)? Det var första gången som två regeringschefer mejlade med varandra.

Själv är jag tre år äldre än webben och kan inte tänka mig ett liv utan internet. Vad som började som en funktionell, informativ ansats har blivit en digital revolution som påverkat hela samhället i grunden.

Den digitala transformationen, som det kallas, har fört med sig en rad spännande fenomen. För mig som kommunikatör är sociala medier naturligtvis ett av de mest fascinerande. IIS släppte nyligen färsk statistik om svenskarnas vanor i sociala medier, som jag tidigare sammanfattat.

Digital kommunikation innebär inte bara nya kanaler för oss att kommunicera i. Vi rör oss mot att de nätverk som skapas i digitala miljöer kommer att vara minst lika starka och viktiga som ”verklighetens” traditionella grupperingar. För de framtida generationer som växer upp med sociala medier som en självklarhet blir det digitala det naturliga sättet att ingå i sociala sammanhang. Vänskap är inte längre kopplat till fysisk kontakt IRL. Intressen, åsikter och en gemensam värdegrund blir viktigare i det digitala rummet.

För oss kommunikatörer innebär det att vi får tänka nytt när vi segmenterar målgrupper och anpassar kommunikationen. I stället för demografi blir det mer relevant att tänka på behovssegmentering (vad behöver målgruppen?) och intressesegmentering (vad bryr de sig om?).

Och slutligen blir det viktigt med något jag kallar för ”värdegrundssegmentering”. Vilka samhällsfrågor är viktiga för din målgrupp?

Läs mer om våra tjänster inom digital kommunikation.

/Maja Stridsberg