10 tips om beslutsläget
Ett effektivt påverkansarbete börjar med en analys av beslutsläget och pågående processer. Det ger dels bättre underlag för att formulera konkreta påverkansmål, dels bättre förståelse för hur och när ni kan påverka.
Läs mer om vår heldagskurs Lobbying och hör gärna av dig till Johannes Krunegård om du vill ha fler tips.
1. Ringa in beslutsnivån
Undersök på vilken beslutsnivå er påverkansfråga avgörs. Fattas beslutet på europeisk, nationell, regional eller kommunal nivå – eller på flera av nivåerna?
2. Läs politiska dokument
Gå igenom politiska avtal, förklaringar och överenskommelser. Mycket av en mandatperiods politik avgörs i förhandlingarna mellan de som bildar majoritet.
3. Gå igenom budgeten
Läs igenom relevanta delar av budgeten. Där fastslås den politiska majoritetens prioriteringar och aviseras beslutsprocesser som påverkar kostnader framöver.
4. Kartlägg pågående beslutsprocesser
Se över vilka beslutsprocesser som pågår eller som precis har avslutats. Exempelvis finns en fullständig lista över alla pågående statliga utredningar på sou.gov.se.
5. Se över återkommande processer
Ta reda på om er fråga omfattas av en beslutsprocess som återkommer regelbundet. Regleringsbrev beslutas årligen, kommunala översiktsplaner vart fjärde år och EU-kommissionens prioriteringar vart femte år.
6. Gå igenom partipolitiken
Kartlägg ståndpunkter i partiprogram och uttalanden från partiernas talespersoner. Gör också en bedömning av hur partierna prioriterar att driva frågan.
7. Glöm inte expertorganisationerna
Kom ihåg expertutlåtanden från myndigheter och förvaltningar. Deras rapporter, utvärderingar och remissvar påverkar pågående beslutsprocesser och kan peka på behovet av framtida förändringar.
8. Läs propositionsförteckningen
Gå igenom listan över propositioner som regeringen tänker lämna till riksdagen och leta efter relevanta förslag. Förteckningen släpps i januari och september varje år.
9. Bevaka löpande
Prenumerera på pressutskick och nyhetsmejl för löpande information om beslut som rör er fråga. Då kan ni hitta både nya nyckelpersoner och bra tillfällen att påverka.
10. Upprätta ett kalendarium
Skriv upp relevanta politiska händelser i ett kalendarium. Planera in påverkansaktiviteter att genomföra i samband med dessa händelser.
Handbok i digital kommunikation
Vill du få er digitala kommunikation att lyfta? Handbok i digital kommunikation innehåller 260 av Westanders bästa praktiska tips om strategi och kanaler.Handbok i public affairs
Här ger vi praktiska tips om att gå från strategi till handling i påverkansarbetet. Med Handbok i public affairs hjälper vi fler att engagera sig i samhällsutvecklingen.Ledarskapshandboken
Praktiska tips om hur ledare i kunskapsföretag kan främja motivation. Här hoppar vi över de långa resonemangen och går rakt på de handfasta tipsen.Medieträningshandboken
En vanlig missuppfattning är att medieträning handlar om att slingra sig undan svåra frågor. I själva verket handlar det om att lära sig att ge raka svar.