10 tips om lobbying för samhällsbyggare
Vårt sätt att bygga bostäder och infrastruktur i dag kommer att påverka klimatet och miljön under mycket lång tid framöver. Byggbransch, stadsplanerare, transportföretag och fastighetsägare behöver alla ta plats i debatten om hållbar stadsutveckling.
Läs mer om våra specialister inom samhällsbyggnad och hör gärna av dig till Johannes Krunegård om du vill ha fler tips.
1. Sätt konkreta mål
Se till att ert lobbymål är konkret och tydligt definierat. Då blir det lättare för beslutsfattarna att förstå vad ni vill och för er själva att jobba fokuserat.
2. Hitta beslutsfattarna
Identifiera både de som fattar beslutet och de som påverkar beslutsfattarna. Många aktörer är inblandade i samhällsbyggnadsfrågor och de har ofta skiftande roller.
3. Kartlägg ställningstaganden
Gå igenom motioner, debattartiklar, inlägg på Twitter och uttalanden i media. Ta reda på hur nyckelpersoner har ställt sig till ert projekt.
4. Undersök processen
Ta reda på exakt hur beslutsprocessen ser ut och vad ni ska göra i varje steg för att påverka utgången av den. Processer inom samhällsbyggnadssektorn är som regel standardiserade.
5. Läs och påverka regleringsbrev
Läs noga regleringsbreven till exempelvis Boverket, Energimyndigheten och Trafikverket. Försök att påverka uppdrag, mål eller finansiering med anknytning till er fråga.
6. Ligg steget före
Var proaktiva i lobbyarbetet och ligg alltid steget före i planeringen. Om nästa steg i processen är en utredning, förbered den åt beslutsfattarna.
7. Skapa ett nätverk
Gör en sändlista med de personer som antingen är ansvariga för eller intresserade av er fråga och håll dem informerade om utvecklingen. Ha täta kontakter med nyckelpersonerna.
8. Var noga med medborgardialogen
Inled tidigt en dialog med de närmast berörda intressenterna i området, inte minst med de aktörer som kan vara kritiska. Ligg steget före samrådsprocessen.
9. Tänk regionalt
Lyft alla de argument som pekar på hur regionen påverkas positivt av er fråga. Den regionala utvecklingen är viktig som beslutsunderlag i de flesta infrastruktur- och bostadssatsningar.
10. Ha tålamod
Håll ut och var konsekventa om ni vill kunna påverka bygg- och infrastrukturprojekt. Beslutsprocesserna tar ofta flera år.
Handbok för kommunikationschefer
Hur blir ni ännu bättre på att kommunicera? En strategisk och praktisk vägledning som hjälper era kommunikatörer att växa som rådgivare.Handbok i digital kommunikation
Vill du få er digitala kommunikation att lyfta? Praktiska tips som täcker allt från analys och strategi till innehåll och genomförande.Handbok i public affairs
Hur blir ni ännu bättre på att påverka politiska beslut? En handbok om att ta eget ansvar, ge konkreta förslag och söka samarbete.Ledarskapshandboken
Vill du ta arbetsplatsen från gnällkultur till snällkultur? Konkreta verktyg för att bygga en snällhetskultur och etablera nolltolerans mot gnäll.Medieträningshandboken
Vill du bli bättre på att medieträna era talespersoner? Konkreta verktyg och handfasta tips för effektiva och engagerande medieträningar.