10 tips till insamlingsorganisationer
Bara 13 procent av svenskarna är positiva till reklam, enligt en Novusundersökning beställd av Sveriges Annonsörer. Insamlingsorganisationer kan stärka varumärket, bilda opinion och finansiera sin verksamhet mer kostnadseffektivt genom samhällsengagerad kommunikation.
Läs mer om våra specialister inom insamlingsorganisationer och hör gärna av dig till Patrik Westander om du vill ha fler tips.
1. Gör strategiska vägval
Bestäm hur ni ska fokusera era resurser där de gör störst skillnad. Våga välja bort även saker av stor betydelse, trots att det är svårt och kan möta motstånd.
2. Ta fram en varumärkesplattform
Utforma en praktiskt användbar varumärkesplattform som beslutas av ledningsgruppen. Använd plattformen som ett styrinstrument för att förbättra kommunikationen.
3. Skapa egna nyheter
Ta fram en konkret plan för pr-arbetet som hjälper er att proaktivt skapa egna nyheter. En bra nyhet är nyckeln till publicitet och ger en möjlighet att föra fram era budskap.
4. Medieträna talespersoner
Utveckla kompetensen hos era talespersoner genom regelbunden medieträning. Det skapar trygghet och ger verktyg för att hantera intervjuer på ett förtroendeingivande sätt.
5. Kristräna ledningen
Ta fram en praktiskt användbar plan för kriskommunikation som beslutas av ledningsgruppen. Kristräning ökar sannolikheten att ni identifierar risker och åtgärdar problem i verksamheten.
6. Främja medarbetarnas motivation
Skapa en välfungerande arbetsplats med en levande värdegrund och tydliga ansvarsförhållanden. Etablera en snällhetskultur och inför nolltolerans mot gnäll.
7. Delta i debatten
Ta ställning i samhällsdebatten kring era viktigaste frågor. Deltagande i debatten stärker varumärket, inspirerar andra och driver utvecklingen framåt.
8. Påverka politiska beslut
Förbättra förutsättningarna för er verksamhet genom politisk påverkan. Ta ansvar, ge konkreta förslag på lösningar och sök samarbete med politiska beslutsfattare.
9. Nå ut i hela landet
Öka chanserna till genomslag i hela landet genom lokalt anpassad kommunikation på kommunal och regional nivå. Utse och träna även lokala talespersoner.
10. Balansera pr mot reklam
Jämför reklambudgetens fördelar och nackdelar med att satsa mer på pr. Behöver ni mer av reklamens garanterade utrymme, eller mer av pr-genomslagets högre trovärdighet?
Handbok för kommunikationschefer
Hur blir ni ännu bättre på att kommunicera? En strategisk och praktisk vägledning som hjälper era kommunikatörer att växa som rådgivare.Handbok i digital kommunikation
Vill du få er digitala kommunikation att lyfta? Praktiska tips som täcker allt från analys och strategi till innehåll och genomförande.Handbok i public affairs
Hur blir ni ännu bättre på att påverka politiska beslut? En handbok om att ta eget ansvar, ge konkreta förslag och söka samarbete.Ledarskapshandboken
Vill du ta arbetsplatsen från gnällkultur till snällkultur? Konkreta verktyg för att bygga en snällhetskultur och etablera nolltolerans mot gnäll.Medieträningshandboken
Vill du bli bättre på att medieträna era talespersoner? Konkreta verktyg och handfasta tips för effektiva och engagerande medieträningar.